Psikiyatri konsültasyonu istenen geriatrik hastaların özellikleri: Geriye dönük karşılaştırmalı bir çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Popülasyonda yaşlı sayısının artışı ile birlikte hastanelerde yatan yaşlı hastaların oranı da artış göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, konsültasyon liyezon psikiyatrisi (KLP) kapsamında değerlendirilen geriatrik hastaların tıbbi ve psikiyatrik durumlarının geriatrik olmayan erişkin hastalarla karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Ağustos 2005 ile Ağustos 2006 tarihleri arasında, Marmara Üniversitesi Hastanesi KLP birimince yatarak tedavileri sırasında değerlendirilmiş hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Altmışbeş yaş üstü olanlar ve 18-55 yaşları arasında olanlar olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Bu iki grup sosyodemografik özellikleri, konsültasyon istenme nedenleri, psikiyatrik belirti ve bulguları, tıbbi hastalıkları, madde kullanım öyküsü, psikiyatrik özgeçmiş, psikiyatrik soygeçmiş, kullanılan ilaçlar, ön tanıları ve tedavi girişimleri açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Geriatrik grupta yaş ortalaması 73.0 olan 115 hasta ve geriatrik olmayan grupta yaş ortalaması 38.2 olan 129 hasta çalışmada yer almıştır. En fazla konsültasyon isteyen bölüm -her iki grup için- dahiliyedir. En sık konsültasyon istenme nedeni, geriatrik grupta psikomotor ajitasyon, geriatrik olmayan grupta depresif duygudurumdur. Geriatrik grupta deliryum tanısı, geriatrik olmayan gruba göre anlamlı derecede daha fazla konulmuştur (%41.7’ye karşı %12.4; p<0.001). Geriatrik grupta en sık rastlanan tıbbi hastalık hipertansiyon iken, geriatrik olmayan grupta lösemidir. Gruplar arasında hastaların kullandığı ilaç sayısı bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (geriatrik hastalar ortalama 7.68±3.52 adet, geriatrik olmayan hastalar ortalama 5.65±4.07 adet; p<0.001). Sonuç: Geriatrik hastalardan istenen psikiyatri konsültasyonlarında bazı noktalar öne çıkmıştır. Psikomotor ajitasyon nedeniyle konsültasyon istenen ve cerrahi müdahale geçiren hastalarda deliryum olgusu akılda tutulmalıdır. Geriatrik hasta grubunun daha fazla sayıda ilaç kullanması ilaç yan etkileri ve ilaç etkileşimlerinin önemini arttırmaktadır.

Objective: The proportion of geriatric inpatients has increased with the increase of the elderly in the general population. This study aims to compare the medical and psychiatric conditions of geriatric inpatients with those of non-geriatric adult inpatients. Method: Consultation notes of inpatients who have been referred to the Marmara University Hospital Consultation Liaison Unit from different departments, between August 2005 and August 2006 were assessed retrospectively. Patients were divided into two groups, including those over 65 years of age and those between 18-55 years. These two groups were compared according to their sociodemographic data, reasons for consultation, psychiatric signs and symptoms, medical diseases, alcohol and substance use history, personal and family psychiatric history, used medication, psychiatric diagnosis and suggested management. Results: The geriatric group consisted of 115 patients with a mean age of 73.0 years and the the non-geriatric group consisted of 129 patients with a mean age of 38.2 years. Internal Medicine Department asked for the highest number of consultations in both of the groups. The most common reasons for referral were psychomotor agitation in the geriatric group and depressive symptoms in the non-geriatric group. Delirium was diagnosed significantly more frequently in the geriatric group compared to the non-geriatric group (41.7% vs 12.4%; p<0.001). The most common medical diagnosis was hypertension in the geriatric group compared to leukemia in the non-geriatric group. The mean number of medications taken by each patient was significantly higher in the geriatric patients than in the non-geriatric patients (7.68±3.52 vs 5.65±4.07; p<0.001). Conclusions: Some issues have arisen in the psychiatric consultations of the geriatric inpatients. Delirium has to be considered in the patients with psychomotor agitation and in those who have been operated recently. The higher number of medications used by the geriatric patients is a reason that physicians have to pay attention to drug side effects and drug interactions in this group.
Features of geriatric patients in psychiatric consultation: A retrospective comparative study