Çimento işletmelerinde maliyetler ve muhasebelleştirilmesi - Gül, Doğan (My University, 1999)
Ekonomik faaliyet kollarının hangisinde olursa olsun yaratılan, oluşturulan değerlerin ölçülmesi, hesap edilmesi ya da, elden çıkarılması ile sağlanan gelir arasındaki ilişkilerin kurulması sorunu vardır. Zaten bunun sonucunda da işletme ve ekonomi bilimlerinin en çok tartışılan konularından biri olarak maliyet kavramı ortaya çıkmıştır. Üretilen mal ve hizmetlerin tespiti için maliyet yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Ülkemizde uygulanan maliyet sistemlerinden olan ''safha maliyet yöntemi '' üretim işletmelerinin birden fazla safhada yapılan üretim faaliyetleri sonucunda oluştuğundan en uygun maliyet hesaplama yöntemi sayılmaktadır. Bu tezin konusu olan çimento işletmelerinde de, sürekli ve büyük bir oranda üretim olması, üretilen mamüllerin birbirinin aynı olması, üretimin birbirine bağlı safhalarda meydana gelmesi nedeniyle toplam ve birim maliyetlerin hesabında safha maliyet sistemi kullanılmaktadır. Bu tezin teorik kısımları mevcut kaynaklardan araştırılarak yazılmıştır. Pratik kısımları ise gözlem ve diğer metodlar kullanılarak yazılmıştır. Bu tezin giriş bölümü dışında maliyet muhasebesi ile ilgili safha maliyet sistemi ile ilgili temel açıklamalar, çimento sanayi ile ilgili temel açıklamlar, çimento sanayi ile ilgili safha maliyet sistemi ile ilgili açıklamalar, Ş.Urfa Çimento Sanayi A.Ş. maliyet sistemi ile ilgili örnek uygulama, Türkiye Çimento Sanayi ile Dünya ve Avrupa Çimento Sanayi karşılaştırması, son bölümde de sonuç olmak üzere 7 bölümde meydana gelmiştir. Birinci ve ikinci bölümü oluşturan maliyet sitemleri teorik olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; çimento sanayi hakkında temel bilgiler ve maliyet oluşturan girdiler ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ele alınan Ş.Urfa Çimento Sanayii işletmesi hakkındaki bilgiler ele alınmıştır. Beşinci bölüm ele alınan Ş.Urfa Çimento Sanayi işletmesininde alınan bilgilerle örnek uygulama yapılmıştır. Altıncı bölümde ise Dünya ve Avrupa Ülkeleri Çimento Sanayi hakkında bilgilerle ile Türkiye Çimento Sanayi karşılaştırılmıştır. Tezin sonuç bölümüyle sona ermiştir.
Keywords: MUHASEBE