Contribution of EU to Bosnian peace after Dayton Agreement - Yüksel, Naim (My University, 2010)
DAYTON ANLAŞMASI SONRASI BOSNA-HERSEK BARIŞINA AB’NİN KATKISI Bu çalışmada, Dayton Antlaşmasından sonra AB’nin Bosna-Hersek barışına katkıları araştırılmaya çalışılmıştır. AB, siyasi ve tarihsel olgu olarak Avrupa’nın güçlü devletlerinin çıkarları doğrultusunda, kıtanın son sınırlarına kadar yayılma hırsı ile, birleşik bir Avrupa fikrinin modern bir sürümüdür. Bosna-Hersek 12.yy da bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır.15.yy den 19.yy ‘ın sonuna kadar başka ülkelerin egemenliği altında kalmıştır. 20.yy ‘ın sonuna kadar Yugoslavya’nın federal bir cumhuriyeti olmuş ve Yugoslavya’nın dağılmasıyla 1991 de bağımsızlığını ilan etmiştir.Akabinde 20.yy’ın en büyük soykırımlarının yaşandığı ve 4 yıl süren asimetrik iç savaş yaşamış, çok toplumlu ve çok kültürlü genç bir devlettir. Savaşı bitiren Dayton Antlaşmasının sonrasında Bosna-Hersek, bir devlet olarak kurumsallaşmaya ve içinde yer aldığı Avrupa’ya entegre olmaya çalışmaktadır. Avrupa Birliği, Bosna savaşı süresince üye ülkelerinin çıkar çatışmaları nedeniyle savaşın sona erdirilmesine yönelik ortak bir siyasi ve askeri bir tavır koyamamıştır. Ancak, barış antlaşmasının imzalanmasıyla birlikte barış operasyonuna aktif olarak katılmış, bu doğrultuda NATO liderliğinde oluşturulan sırasıyla IFOR,SFOR ve EUFOR çoğunluğu AB ülkelerinin askerlerinden oluşmuştur. Bosna-Hersek’te sivil iktidar kurumları,demokrasi ve demokratik kurumlar AB ‘nin birçok biriminin yardımıyla gelişmektedir.Yine AB ‘nin yardımıyla Dayton sonrası Bosna- Hersek’te, ortak güvenlik kurumları kurulmaktadır. AB, Dayton sonrası Bosna-Hersek’te barış ve güvenliğin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi, bağımsız olarak işleyebilecek iktidar kurumlarının kurulması ve demokratik sürecin geliştirilmesiyle kendi bölgesel ve küresel güvenliğini sağlamlaştırmaktadır.Bu doğrultuda da Bosna-Hersek’i Avrupa–Atlantik güvenlik ve diğer örgütlerine entegre olmaya yönlendirmektedir.

CONTRIBUTION OF EU TO BOSNIAN PEACE AFTER DAYTON AGREEMENT In this paper, the contributions made by the EU to the Bosnia-Herzegovina peace after Dayton Peace Accords was studied. As a political and historical phenomenon, EU is a modern version of the ambition for spreading to the final borders of the continent in accordance with the interests of powerful states of Europe and the idea of a united Europe. Bosnia-Herzegovina appeared on the stage of history as an independent state in 12th century. From 15th to 19th century, it was under the hegemony of other states. It became a federal republic of Yugoslavia until the late 20th century and with the disintegration of Yugoslavia it declared independence. Afterwards, an asymmetric civil war broke out which continued for 4 year during when one of the worst genocides of the 20th century was committed. Bosnia-Herzegovina is a multi-society and multi-cultural young country. Following the Dayton Accords, which ended the war, Bosnia-Herzegovina is paying effort to become institutionalized as a state and integrate into Europe, which it is already a part of. European Union was not able to display a common political and military attitude for ending the warfare due to conflicts of interest between member states during Bosnian war. However, once the peace agreement was signed, it took active part in peace operation; in this direction, the majority of IFOR, SFOR and EUFOR, which were led by NATO, consisted of the troops of EU member states. Civilian government agencies, democracy and democratic institutions in Bosnia-Herzegovina are developing with the support of several EU units. Again, with EU aid, common security institutions are being formed in Bosnia-Herzegovina. EU is reinforcing the security in its own region and around the globe by means of strengthening and developing peace and security in Bosnia-Herzegovina, establishing institutions which can operate independently and improving democratic process. In this direction, it urges Bosnia-Herzegovina for integration in Euro-Atlantic security and other organizations.
Keywords: Avrupa Birliği_Bosna-Hersek; Uluslararası İlişkiler