Otomotiv sektöründe toplam kalite yönetimi - Aydın, Erden Oral (My University, 2010)
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Otomotiv ana sanayi üreticileri, kendi tedarikçilerinden uygun fiyat ve kalitede belli bir standartta mal temin edebilmek için; birden fazla ana sanayi ile çalışan yan sanayi firmaları da kendi kalite güvence sistemlerini kurmakta güçlük çektikleri için, ISO 9001 temeli üzerine kurulan ISO/ TS 16949 Kalite Yönetim Sistemi kurulmuştur. Sadece Otomotiv Sanayisine yönelik olarak düzenlenen bu sistem, Toplam Kalite Yönetiminin temel anlayışlarından birisi olan hataları düzeltmek yerine hata yapmamak yaklaşımından yola çıkmıştır. Bu sistem sayesinde Otomotiv firmaları, TS 16949 Kalite Yönetim Sistemini kullanarak hataları oluşmadan önlemek, tedarik zincirindeki değişkenleri ve israfı azaltmak ve sürekli iyileştirme sağlamaktadırlar. Otomotiv Sektöründe iç ve dış rekabet gücü üzerinde önemli artış sağlayan Toplam Kalite Yönetimi faktörleri incelendiğinde; ISO/ TS 16949 Kalite Yönetim Sisteminin Otomotiv sektördeki üretici ve yan sanayi firmalarına beraberinde rekabetçi avantajlar sağladığı görülmektedir. Bu nedenle Toplam Kalite Yönetimi, Otomotiv Sektörü için rekabetin temel unsuru olmuş ve uygulanması zorunluluk haline gelmiştir. Toplam Kalite Yönetimi, ISO TS 16949, Otomotiv Sektürü

TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN THE AUTOMOTIVE SECTOR As Automotive key industry manufacturers wanted to obtained supplies that are reasonable in price and quality and also have a certain standart from their vendors and also subsidiary industry companies which work with more than one key industry companies had difficulties to establish their own quality system, ISO/ TS 16949 Quality Management System was established on the baseline of ISO 9001. The system arranged for only Automotive Industry arised from a basic consept of Total Quality Management approach which can be described “not to make lapse instead of fixing the lapses”. Through this system automotive companies prevent from the lapses before they occur, reduce instability and wastage and provide continuous progress in supply chain. When Total Quality Management factors caused significant increase on internal and external competition power are explored; it is seen that ISO/ TS 16949 Quality Management System also provide competitive advantages to manufacturer and subsidiary companies in the automotive industry. Thus, Total Quality Management became basic element of competition for Automotive Sector and application of it became an obligation. Total Quality Management, ISO TS 16949, Automotive Sector
Keywords: Otomotiv; Standartlar; Toplam Kalite Yönetimi