Şehir markası yaratma süreci ve İstanbul şahir markası için bir model önerisi - Başcı, Ahmet (My University, 2006)
Şehir Markası Yaratma Süreci ve İstanbul Şehir Markası İçin Bir Model Önerisi Özet Günümüzde küreselleşen dünya düzeninde pazarlama biliminin kapsamı günden güne genişlemektedir. Küreselleşme sayesinde artan rekabet koşulları sadece ürünler ve hizmetler değil aynı zamanda insanlar, fikirler ve coğrafi mekanlar da pazarlama kapsamına dahil edilmiştir. Pazarlama kavramının coğrafi mekanlara uygulanması mekanların sistematik bir şekilde pazarlama ilkelerine göre rekabet avantajı kazanmasını sağlamayı hedeflemektedir. Mekanlar, geliştirdikleri pazarlama stratejileri ve uygulamaları sayesinde hedef kitleleri olan turistler, iş dünyası ve yatırımcılar, şehirde yaşayanlara hitap etmektedirler. Mekanların rakipleri arasında daha çok tercih edilebilir olması sistematik mekan pazarlaması sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Pazarlamada önemli bir kavram olan marka, hedef kitlenin zihninde ve algılarında sunulan değişkenin farklılığının ifade edilmesi anlamına gelmektedir. Mekan pazarlaması konseptinden yola çıkarak şehirlerin markalanması ise söz konusu soyut değerlerin yaratılması şehrin gelişimine katkı sağlayacak ve rekabet avantajı kazandıracak önemli bir yaklaşımdır. Bu bağlamda tez çalışmasının uygulama kısmında ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip bir çok açıdan lokomotif bir özelliğe sahip olan aynı zamanda bir dünya şehri olan İstanbul konu alınmıştır. Uygulama kısmında İstanbul şehrinin hedef kitlesi üzerinde rakiplerine göre farklılığını ortaya koymaya yönelik bir şehir markası modeli önerilmiştir. The Process of Building a City Brand and a Model Proposal for Branding of Istanbul City

At present, the scope of marketing is widening from day to day. Competition has brought not only products and services but also people, thoughts and geographic places under the scope of marketing. The application of the very concept of marketing on geographic places aims at the systematic obtainment of positive competitive advantages for places, according to the marketing principles. Places can reach their target audience of tourists, business people and investors and citizens by means of marketing strategies and practices that they can develop. The preferableness of places among it rivals will be the result of a systematic marketing process. Brand, which is an important concept in marketing, is the expression of the difference of the variables presented to the minds and perceptions of the target audience. The branding of cities by means of place-marketing is critical for the development of cities as well as its gaining of competitive advantages. In the empirical part of the study, the city of Istanbul has been taken as the object of investigation. A city branding model has been suggested regarding the differentiation of Istanbul from its rivals.
Keywords: Markalar; Markalı Ürünler; Pazarlama; Rekabet; Tüketici Memnuniyeti