İlköğretim okullarındaki 8- 10 yaş grubu öğrencilerin yetenek ve performans profillerinin tespiti ve ekonomik durumlarının buna etkisi - Akçay, Hüseyin (My University, 2001)
İlköğretim okulları; çocukları motor beceri, yetenek ve performans profillerinin ortaya çıkartılabileceği kurumlar olarak ele alınmalıdır. Bu araştırmada belirlenen yaş gruplarındaki çocukların standart yetenek ve performans profillerinin tespiti ve ekonomik durumlarının buna etkisinin tespit edilmesini amaçlanmıştır. Araştırmaya Derince ve körfez ilçelerinden 7 ilköğretim okulunun 2. ( 8 yaş ), 3. ( 9 yaş ), 4. ( 10 yaş ) sınıflarından 823 erkek, 771 kız öğrenci olmak üzere toplam 1594 öğrenci katılmış ve öğrencileri boy, ağırlık, esneklik, dikey sıçrama, 50 m sürat, durarak uzun atlama testleri uygulanmıştır. Ekim 2000 yılında başlanan araştırma Haziran 2001 yılında tamamlanmıştır. Elde edilen ham verilerin istatiksel olarak ilişkilerinin belirlenmesinde t testi, varyans analizi, yüzde dağılım yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet bazında, yaş grupları bazında ve aile gelir düzeyleri bazında karşılaştırmaları yapılmış ayrıca üst standart test normları ortaya çıkartılmıştır. Her yaş grubuna göre erkek öğrenciler, kız öğrencilere nazaran daha iyi derece elde etmiş, esneklik hariç yaş grubu arttıkça hem erkek hem de kız öğrencilerin elde ettikleri derecelerde yaşla birlikte artan bir performans tespit edilmiştir. Yaş gruplarına göre bulgularda boy, ağırlık, dikey sıçrama, 50 m sürat, durarak uzun atlama testlerindeki farklılık P<0.05 düzeyinde anlamlı bulunmuş,esneklik testinde ise anlamlı bulunmamıştır. Düşük ve yüksek gelir düzeyli ailelere mensup ilköğretim 2. sınıf kız öğrencilerin esneklik ölçümleri ve 3. sınıf kız öğrencilerin ağırlık ölçümleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Bunların dışında bütün test bataryalarında gelir düzeyine göre anlamlı bir farka rastlanamamıştır.

DETERMINING THE ABILITY AND PERFORMANCE PROFILES OF 8-10 AGED STUDENTS IN PRIMARY SCHOOLS AND THE EFFECTS OF ECONOMIC STUATION ON THIS Primary schools should be considered as institutions where the motor skill,ability and performance profiles of children can be exposed. The purpose of this study was to determine aims to determine the standart ability and performance profiles of children in the designated age groups. From Derince and Körfez 1594 students including 823 boys and 771 girls from 2 th (Age 8), 3 th (Age 9) and 4 th (Age 10) classes of 7 schools participated into this research. Height, weight, flexibility, vertical jumping, 50 m velocity tests were applied to those students. The research started in october 2000, ended in june 2001. According to the age group of each, male students had better degrees than female students. With on increase in the age group, on increasing performance were observed in the degrees of both male end female students. However, there was decreasing level on flexibility of both male and female students. According to the age groups, there was significant difference of height, weight, vertical jumping and 50 m velocity tests wherees there was no significance on the flexibility. (P<0.05) Whereas the flexibility tests were not meaningful. There was significant difference among flexibility measurements of female students primary second classes and significant difference among weight measurements of female students at primary third classes, of whom families have low or high income levels. Besides not any significant difference was found according to the income level in oll test batteries.
Keywords: Beden Eğitimi; Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğrenci; Öğrenciler-ilköğretim