İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretiminin mevzuat ve program gelişimi (1949–2005) - Kara, Perihan (My University, 2007)
Ahlak Öğretimi, Program, Mevzuat, Kitaplar, Tebliğler Dergisi, Talim Terbiye Kurulu Kararları, Din İşleri Daire Müdürlüğü ÖZET İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETİMİNİN MEVZUAT VE PROGRAM GELİŞİMİ (1949–2005) Türkiye Cumhuriyet’i kurulduğu günden itibaren din eğitimi ile ilgili birçok deneyim yaşamıştır. 1949’dan önce uzunca bir süre okullarda din eğitimi verilmemişti; Meclis’te yapılan uzun tartışmalar sonucu 1949’da program dışı ihtiyari olarak konulan din dersleri 1950’de program içine alınmıştır. 1956’da ortaokullara da konulmuştur. Başlangıçta okullarda Türk Öğrencilere verilecek din derslerinde İslam’ın iman, ibadet ve ahlak ile ilgili esasları öğretilmiştir. 1960’lardan sonra din derslerinin içeriğinde yenilikler yapılmış; bu dersler dinin ruhi hayatın bir görüntüsü olarak değerlendirilmiştir. 1963’ten sonra İslam dininin eğitim ve öğretim imkânları üzerinde durulmuş, dinin ne şekilde ele alınacağı izah edilmeye çalışılmıştır. 1974’de Ahlak dersleri uygulanmaya başlamıştır. Alınan yeni bir kararla, 1982–1983 Öğretim yılından itibaren Din ve Ahlak dersleri birleştirilmiş; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi adıyla zorunlu bir ders olarak eğitim- öğretim hayatına girmiştir. Bu çalışmada, DKAB dersinin tarihi sürecini, mevzuatı, kabul edilen kitapları; Tebliğler Dergisi kaynak alınarak tespit edilmiş ve tarihler dikkate alınarak değerlendirme yapılmıştır.

THE LAWS AND DEVELOPING OF TEACHINGS FOR THE CULTURE OF RELIGION AND ETHICS FOR PRIMARY SCHOOL BETWEEN (1949-2005) Republic of turkey has lived various experiences in religious teaching since its establishment. Before 1949 there is no any religious teaching. After a long negotiations in 1949 it has been established religious teaching in an elective course way. After that in 1950 it has been accepted in the programme and in the 1956 has been entered in primary schools program. In the beginning the lessons were on the principals of Islam, iman, ibadet and ethics that is given for Turkish students. After 1960’s there is a renewal in the contents of religious lessons and these lessons has been taken into spiritual way of the religion. After the 1963 focused on the Islamic religions teaching and trainings, and tried to find out the religious realities. In the 1974 lessons of ethics has became a part of the practicable lesson. With a new decision after the 1982-1983 academic year the lesson of religion has became united with the ethic lesson and became a necessary lesson. We have focused in this study on the period of the lesson of religion culture and ethics, laws and programs. And we used in this study the obtained books and the magazine of laws as sources.
Keywords: Din Eğitimi_İlköğretim; Din_Öğrenim ve Öğretim