Assessment of adulteration of cough syrup and glycerol with diethylene glycol by means of quantitative NMR and ATR-FTIR spectroscopy combined with chemometrics - Senyonjo, Rashıd (My University, 2016)
Niceliksel NMR ile ATR-FTIR spektroskopisinin kemometri ile birleştirilmesi yoluyla öksürük şurubu ve gliserolün dietil glikol ile seyreltilmesinin değerlendirilmesi Renksiz, kokusuz ve tatlı bir madde olan dietilen glikol(DEG), ilaçlar ve suda hemen çözünmeyen diğer bileşikler için iyi bir çözücü solvent (endostriyel çözücü) olarak bilinir. Doğrudan ya da dolaylı olarak yutulduğunda, dietilen glikol böbrek yetmezliğine ya da merkezi sinir sistemi bozukluklarına yol acabilir. Bu durum daha sonra felce neden olur ve acil tıbbi müdahalede bulunulmadığı takdirde, ölümle sonuçlanır. Dietilen glikol aralarında antifriz, kozmetik ve plastikleştiricilerin de bulunduğu çok çesitli ürünlerde komponent olarak kullanulır. Yıllar içerisinde, dietilen glikol güvenli ve daha pahalı bir ürün olan gliserinin yerine öksürük şurupları ve enjekte edilebilir ilaçlar gibi bir takım tıbbi ilaçlara eklenmiş ve bu durum zehirlenmeye baglı çok sayıda ölümm olayının görülmesine yol açmıştır. Bu çalışmada,öksürlük şurubunun ve bazı hammaddelerinin incelenmesi ve analizedilmesi için, kemometriklerle birlikte niceliksel kızılötesi ve nükleer manyetik rezonans spektroskopisi kullanılarak dietilen glikolu izlemeye yönelik yontemler karşılaştırılmıştır. IR, NMR ve birleşik IR/ NMR veri setlerine Uygulanan Temel bilesen analizi (PCA) A.Ş. kismi en kucuk kareler (PLS) toplanan veri setlerine kompleks şurup karışımının 5ml'sinde %0-100 aralığında DEG'i tanınlamak ve ölçmek için iyi ayrım prosedürleri sunmuş olup, PLS ile birleştirilen NMR en iyi sonuçları vermiştir. IR ve NMR veri setinin birleştirilmesi, ilave ayrım gücü ve daha iyi niceliksel tahmin olanağı sağlamıştır.

Assessment of adulteration of cough syrup and glycerol with diethylene glycol by means of quantitative NMR and ATR-FTIR spectroscopy combined with chemometrics. Characterized with colorless, odorless and sweet taste, diethylene glycol (DEG) is known for being a good solvent (industrial solvent) for drugs and other compounds that do not readily dissolve in water. When ingested directly or indirectly, diethylene glycol can lead to kidney failure and malfunctioning of the central nervous system. Eventually this leads to paralysis and without immediate medical response to the effects, death is the end results. Diethylene glycol is used as a component in various products like antifreeze, cosmetics, plasticizers among others. Over the years, diethylene glycol has been added to various pharmaceutical medicines like cough syrups, injectable drugs in substitute to safe and more expensive glycerin and this resulted in numerous number of deaths due to poisoning. This study compared methods for monitoring diethylene glycol using quantitative infrared and nuclear magnetic resonance spectroscopy combined with chemometrics to screen and analyze cough syrup and some of its raw materials. Principal component analysis(PCA) and partial least squares(PLS) applied to IR, NMR and combined IR/ NMR data sets provided good discrimination procedures to identify and quantify DEG in range of 0-100% in 5ml of the complex mixture of the syrup of the data set collected, NMR combined with PLS gave the best results. Combining IR and NMR data set did give additional discriminatory power or better quantitative predictions.
Keywords: Kimya, Analitik