Tedarik zincirinde risk yönetimi ve uygulama - Türker, Onur (My University, 2018)
Günümüzde işletmeler, tedarik zinciri ağları içerisinde gerçekleştirdikleri akışların bozulmasına ve faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olabilecek pek çok risk unsuruyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu bağlamda işletmeler, tedarik zincirinde kendilerini olumsuz etkileyebilecek risklerin meydana gelme olasılığını azaltmak veya meydana gelse dahi etkisini en alt seviyeye indirmek için risk yönetimine ihtiyaç duymaktadır. İşletmelerin riskleri etkin bir şekilde yönebilmesi için dört aşamadan oluşan tedarik zinciri risk yönetimi sürecini riskler üzerinde doğru bir şekilde uygulaması gerekmektedir.Bu çalışmada işletmelerin tedarik zincirlerindeki riskleri yönetmek için uyguladıkları risk yönetim süreci ayrıntılı bir şekilde açıklanarak örnek bir olay üzerinde uygulanmıştır. Bu bağlamda Aşan Çelik Yapı Limited Şirketi’nin sahip olduğu riskler işletme yöneticileriyle yapılan derinlemesine mülakat yöntemiyle tanımlanmış ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonunda tanımlanmış ve analiz edilmiş her riski tamamen veya önemli ölçüde önlemeye yönelik olarak çözüm yolu önerileri belirlenmiş ve işletme yöneticileriyle paylaşılarak değerlendirilme yapılmıştır.

Today, enterprises encounter many risk factors, which may cause the disruption of the flows they carry out within supply chain networks, and the decelaration of their activities. Within the relevant context, enterprises need risk management to decrease the occurence of risks, which may negatively affect them in the supply chain, or to mitigate the impact of these risks to the lowest level, even if they ocur. In order for enterprises to able to manege risks in efective manner, they have to implement accurately on risks, a supplu chain risk management process, which consists of four stages.In the present study, the risk management process implemented by enterprises to manage their supply chain risks, is explained in detail, and the process is implemented on a case. Within the relevant context, the risks faced by Aşan Çelik Yapı Limited Şirketi were defined through an indepth interview had with the manegers of the enterprice, and those risks were analyzed and interpreted through the use of Analytic Hierarcy Process (AHP) method. At the end of the research, solution suggestions addressed towards fully or significantly prevent all the defined and analyzed risks, were determined, and an evaluation was made upon sharing these suggestions with the enterprise manegers.
Keywords: Ahp; Business logistics; Crane; Çelik Konstürksiyon; İşletme lojistiği; Production management; Risk; Risk management; Risk yönetimi; Stell Construction; Supply Chain; Supply Chain Risk Management; Tedarik Zinciri; Tedarik Zinciri Risk Yönetimi; Üretim yönetimi; Vinç Risk