Gümrük Müşavirliği mesleğinin tarihsel gelişimi ve Türkiye’deki Dış Ticaret işlemlerine etkileri - Yağcı, M. Esen (My University, 2010)
GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE TÜRKİYE’DEKİ DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNE ETKİLERİ Bu çalışmada 100 yıllık bir geçmişe sahip, gümrük müşavirliği mesleğinin tarihsel süreci, bugüne kadar yürürlüğe giren tüm Gümrük Kanun’larının, gümrük komisyoncuları (müşavirleri) ile ilgili maddeleri karşılaştırılarak, komisyonculuktan müşavirliğe geçiş dönemleri ve süreçleri irdelenmiştir. Araştırmada Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yayınlanan gümrük komisyoncularının, gümrüklerde iş takibini çerçeve içine alan ve mesleki bir statüye kavuşmasını sağlayan 1909 tarihli Talimatname’den itibaren, bugüne kadar yürürlüğe giren 1927 tarihli meslek kanunu ile,1949, 1972, 2000 ve 2009 yıllarına ait Gümrük Kanunları karşılaştırılmış, günümüzde mesleğin geldiği nokta ile meslek mensuplarının yetki ve sorumluluklarının altı çizilmiştir. Ayrıca Meslek mensubu olabilme koşulları arasındaki tarihsel süreç içerisindeki değişim ve sınav şekil ve şartlarındaki değişim üzerinde durulmuş,donanımı yüksek düzeydeki meslek grubuna dönüşüm sağlanmıştır. Meslek , 2000’li yıllarda Avrupa Birliği mevzuatına uyumlaştırılan ve halen yürürlükte olan 4458 sayılı gümrük Kanunu ile Gümrük komisyonculuğundan Gümrük Müşavirliğine dönüştürülerek, Türkiye’nin dış ticaretinin yükünü omuzlayan önemli bir meslek grubu oldukları vurgulanmıştır. Halen yürürlükte olan Dış ticaret mevzuatımızın yaklaşık 7.000 sayfalık temel mevzuatı ve 50 ye yakın kurum ve kuruluşun iç mevzuatı , Uluslar arası düzenlemeleri içeren mevzuatlar, Serbest ticaret anlaşmaları ve diğer mevzuatlarla birlikte bir bütün olarak değerlendirildiğinde gümrük müşavirlerinin sorumluluklarının büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Üstlenmiş oldukları hukuki ve mali sorumluluklar itibariyle bir nevi kamu hizmetini de gerçekleştiren Gümrük Müşavirlerinin mesleki örgütlenmelerinin güçlenmesi, hem gümrük müşavirliği hizmetlerinin kalitesini arttıracağı hem de mesleğin niteliğini yükselteceği ortaya konmuştur. Elde edilen veriler sonucunda, gümrük müşavirlerinin meslek birimi olan Türkiye Gümrük Müşavirleri Derneklerinin, mesleğin yüklendiği sorumlulukları ve kanundan gelen yetkileri de göz önünde bulundurularak, dernek statüsü çerçevesinde yetersiz kalacağı düşüncesiyle, meslek grubunun çalışmalarının çok daha etkin hale getirilmesi için ve Türk dış ticaretinin itici gücü olabilmesi amacıyla kamu kuruluşu niteliğinde Oda olarak yapılandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

HISTORICAL DEVELOPMENT OF THE TRADE OF CCUSTOMS CONSULTANCY AND ITS EFFECTS ON FOREIGN TRADE PROCEDURES IN TURKEY In this study, the historical courses of customs consultancy bearing a past of 100 years and the articles concerning customs brokers (consultants) of any Customs Codes put into affect up today are compared and their transition periods and courses are discussed. In the research, In this research, starting from the Instruction dated 1909 issued at the last periods of the Ottoman Empire and putting procedure tracking within specific frames up to the trade code dated 1927 which provided this trade to acquire a professional statute and the Customs Codes put into operation up today dated 1949, 1972, 2000 and 2009 are compared, and the point reached today by the trade and the powers and obligations of the trade holders are underlined. Furthermore this study focused on the changes and examination system within the historical process between the conditions of being able to be a Trade holder and the trade is converted into a profession of high level group. It is emphasized that this trade is converted from Customs Broker into Customs Consultant through the already current Customs Code no. 4458 in the 2000’s harmonized with the European Union Legislation and has been an important trade group which shoulders the load of foreign trade of Turkey. It has been set forth that strengthening of professional organization of Customs Consultants who render a kind of public service regarding legal and financial responsibilities they have undertaken, increases both the quality of customs consultancy services and the property of the trade. As the result of data obtained, it has been concluded that taking into consideration the trade responsibilities shouldered by Turkish Customs Consultants Associations and the powers acquired by law, supposing that the studies of the trade group shall remain inadequate, these Associations have to be organized as a Chamber with the property of public institute for the purpose of making these studies much more effective and enabling Turkish foreign trade to be a thrusting force. RESUME LE DEVELOPPEMENT HISTORIQUE DU METIER DE CONSEILLER DOUANIER ET SES EFFETS AUX DEMARCHES DE COMMERCE EXTERIEUR EN TURQUIE M. Esen Yagci MA, Division d’Economie, Département d’Economie Internationale Consultant de Thèse : Prof. Dr. Nurdan Aslan Juin 2010, 113 pages Dans cette étude, le processus historique du métier de conseiller douanier, ayant un passé de 100 ans, tous les articles des Codes des Douanes entrée en vigueur à ce jour, et les articles concernant les conseillers (commissaires) douaniers ont été comparés, et les périodes et processus de passage au conseiller douanier ont été étudiés. Dans l’étude, les codes de métier de l’année 1927 entrée en vigueur jusqu’à ce jour, à partir du Règlement de l’année 1909 assurant d’acquérir un statut professionnel en prenant dans le cadre, le suivi professionnel aux douanes des conseillers douaniers, publié pendant les périodes de l’Empire Ottoman et les Codes des Douanes des années 1949, 1972, 2000 et 2009 ont été comparés, et les pouvoirs et les responsabilités des membres du métier et le point où est arrivé le métier aujourd’hui ont été soulignés. Par ailleurs, il a été mentionné la mutation lors du processus historique entre les conditions de devenir membre du Métier, la mutation des formes et conditions d’examen, et sa transformation en un groupe de métier ayant acquéri une nomination de haut niveau. Le métier, a été transformé du Commissionnaire en Douane en Conseiller Douanier avec le Code des Douanes numéro 4458 toujours en vigueur et qui a été harmonisé à la Réglementation de l’Union Européenne dans les années 2000, et il est accentué que c’est un groupe de métier portant la charge du commerce extérieur de la Turquie. Il a été mis en évidence que la consolidation des organisations de métier des Conseillers Douaniers réalisant un genre de service public par leurs responsabilités juridiques et financières qu’ils assument, fera augmentée la qualité des services des conseillers douaniers et aussi la qualité du métier. En résultat des données obtenues, et en prenant en considération les pouvoirs venus de la loi et des responsabilités attribuées par le métier, les Associations des Conseillers Douaniers en Turquie qui est l’unité du métier des conseillers douaniers, il a été décidé qu’il est nécessaire de fonder une Chambre de qualité d’établissement public afin de devenir la force motrice du commerce extérieur Turc et d’activer encore plus les études du groupe de métier, par la pensée qu’il sera insuffisant de rester dans le cadre du statut d’association. ZUSAMMENFASSUNG HISTORISCHE ENTWICKLUNG DES BERUFES ZOLLBERATUNG UND EINFLÜSSE AUF DIE AUSSENHANDELSFORMALITAETEN DER TÜRKEI M.Esen Yağcı Magisterniveau, Studienrichtung für Wirtschaft, Studienfach für Internationale Wirtschaft Thesenberater: Prof.Dr.Nurdan Aslan Juni 2010, 113 Seiten In diese Studie wurde der historische Prozess des Berufes Zollberatung die eine 100 jährige Vergangenheit hat und alle bis heute in Kraft getretene Zollgesetze, Bestimmungen über die Zollvermittler (Berater) gegenübergestellt, die Übergangsperiode und Übergangsprozess von der Vermittlung zur Beratung untersucht. In dieser Studie wird ab der Ausführungsverordnung von 1909 die gegen Ende des Osmanischen Reiches veröffentlicht wurde und deren Tätigkeiten bei den Zöllen behandelt und dem ein beruflicher Status verliehen wurde und das bis heute gültige Berufsgesetz von 1927, Zollgesetze von 1949, 1972, 2000 und 2009 wurden gegenüber gestellt und der heutige Stand des Berufes und die Befugnisse und Verantwortungen der Berufsangehörigen betont. Außerdem wurden die Bedingungen zu diesem Beruf und die Änderungen innerhalb des historischen Prozesses Prüfungsarten sowie Prüfungsbedingungen behandelt und wurde zu einer Berufsgruppe umgewandelt die eine hohe Stellung hat. Dieser Beruf wurde in den 2000 er Jahren mit dem Zollgesetz 4458 das mit den Bestimmungen der Europäischen Union integriert wurden und gegenwärtig in Kraft ist vom Zollvermittler zum Zollberater umgewandelt und wurde betont, dass sie eine Berufsgruppe ist die einen wichtigen Teil der Last der Außenhandel der Türkei auf ihren Schultern trägt. Es wurde gezeigt, dass durch die Stärkung der beruflichen Organisation der Zollberater die wegen den übernommenen rechtlichen und finanziellen Verpflichtungen eine Art öffentlichen Dienst leisten die Qualität der Dienstleistungen der Zollberater erhöhen und die Eigenschaften der Berufe erhöhen. Anhand der erlangten Daten wurde mit dem Gedanken, dass die Berufseinheit der Zollberater die Türkischen Zollberatervereine in der Status von Vereinen bezüglich der übernommenen Verpflichtungen des Berufes und vom Gesetz verliehene Befugnisse nicht ausreichend ist sollte um die Arbeit der Berufsgruppe zu dem Zweck in einen effizienten Zustand bringen zu können und zum stoßenden Kraft der türkischen Außenhandel werden zu lassen sollte sie in eine Kammer mit der Eigenschaft einer Anstalt des öffentlichen Rechts umstrukturiert werden.
Keywords: Dış Ticaret; Ekonomi Tarihi; Gümrük