Turkey’s performence in attracting EU-Orient FDI comparing with the czech republic, Hungary and Poland - Nayman, İvgen (My University, 2003)
Gelişmekte olan ülkelerde ve değişim ekonomilerinde doğrudan yabancı sermaye, ekonomik gelişme, modernizasyon, gelir ve istihdam artırıcı kaynak olarak görülmektedir. Ekonomik gelişmelere ivme kazandırmak amacıyla hükümetler yeni teknoloji, know-how getireceği ve bu sayede üretimdeki verimliliği ve iç pazardaki rekabeti hızlandıracağını düşündükleri yabancı sermaye girişini artıracak faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Dünyadaki sermaye akışının arttığı son yıllarda Türkiye yıllık olarak ortalama 1 milyon dolar doğrudan yabancı sermaye girdisi sağlanmıştır. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafi bölge, ekonomik büyüklüğü, avantajlı konumu, dinamik ve dışa dönük yapısıyla bu oranlar küçümsenmeyecek kadar azdır. Tüm aday ülkeler için Avrupa Birliği her zaman en büyük ticaret ortağı, sermaye ve teknolojinin kaynağı olmuştur, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya Türkiye'nin AB kaynaklı yabancı sermaye girişinde belli başlı rakipleri olarak görülmüşlerdir. Ülkeler arasındaki bu rekabet Avrupa Birliği merkezli yabancı sermaye çekmedeki standartları arttırmakta, sonuç olarak Türkiye'nin rekabet gücünü azalmaktadır. Bu çalışmanın genel amacı Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden gelen yabancı sermaye akışını zaman içerindeki gelişimini ve rakip ülkeler olarak değerlendirilen Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya'ya kıyasla performansının değerlendirmesi ve Avrupa Birliği'nin yabancı yatırım üzerinde oynadığı rolü belirlemektir.

In developing countries and transition economies FDI is seen as a source of economic development and modernization, income growth and employment. To speed up economic developments, governments are taking actions aimed at winning the increased share of the investment inflow, expecting to bring new technologies, know-how and thus contribute to increasing productivity and competitiveness of domestic industries. In the past decades Turkey has attracted barely $1 billion a year of FDI at a time when global flows have multiplied, especially by regional standards and given Turkey's economic size, advantageous location and the fact that it is a dynamic, outward-looking country, the figures are quite poor. For all the candidate countries the EU has always been potentially both the largest trading partner and the most important source of capital and technology. The Czech Republic, Hungary and Poland sighted as the main competitors of Turkey, in terms of receiving the EU oriented FDI. The competition between the countries, increased the standards for attracting foreign investments, consequently making it more difficult for Turkey to compete for EU oriented FDI. The purpose of this study is to analyze Turkey's performance in attracting EU-oriented FDI over time and relative to competitive countries and to identify the role of the EU in achieving the foreign investment
Keywords: Avrupa Birliği; Yabancı Sermaye Yatırımları