Diş hekimliğ inde estetik ve renk - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Estetik restoratif diş hekimliğ inde renk seçimi ile ilgili zorlukların üstesinden gelebilmek için, renk bilimi ve sanatını anlamak gerekir. Restoratif diş hekimliğ inin en zor prosedürlerinden biri doğ al diş lere uyumlu bir restorasyonun yapılmasıdır. Diş hekimliğ i seramiğ ini ilgilendiren tekniklerin, ış ık ve renk prensiplerinin bilinmesi doğ al diş lerle uyumlu renkte restorasyonlar hazırlanabilmesi için önemlidir. Diş hekimliğ inde renk belirlenmesi; görsel ve bilgisayar destekli cihazlar yardımı ile olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Diş renginin göz ile değ erlendirilmesi oldukça sübjektiftir. Bilgisayar destekli cihazların kullanımı sübjektif olan görsel değ erlendirmeye kıyasla daha objektif sonuçlar ortaya koymaktadır. Görsel ve bilgisayar destekli sistemlerin kombine olarak kullanımı önerilmektedir. Bu makale, rengin bilimsel esaslarını ve diş lerin renk seçimindeki faktörleri anlatmaktadır.

Color science and art should be understood to overcome the difficulties related to the color selection at aesthetic restorative dentistry. Closely matching natural teeth with an artificial restoration can be one of the most challenging procedures in restorative dentistry. Concerning dental ceramic techniques, the principles of light and color is important for the preparation of restorations compatible with the natural color of teeth. Color determination in dentistry can be divided 2 categories: visual and instrumental. Determination of tooth color by visual means is considered highly subjective. Computer aided systems give more objective results than subjective visual examination. For that reason, both visual and instrumental shade matching systems should be used together. This article reviews the scientific principles of color and the factors involved in shade selection for prosthetic teeth.
Esthetic and color in dentistry
Keywords: Diş Hekimliği