Bankacılıkta döviz pozisyonu yönetiminde forward ve swap - Atila, Ş. Aysel (My University, 1999)
Dünya ekonomisindeki liberalleşme eğilimleri ve uluslararası ticaretin hızla gelişmesi ulusal ekonomileri birbirine bağımlı hale getirmiş; finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanmalar risk yönetiminin önemini arttırmıştır. Bu doğrultuda risk yönetim aracı olan finansal türevler geliştirilmiş, forward, future, swap, opsiyon, forfaiting, factoring, leasing işlemleri bir çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Finans kesimindeki liberalleşme ve değişen piyasa koşulları gerek ekonomideki, gerekse dış ticaretteki rolleri gereği en çok bankaları etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı finansal piyasalardaki gelişmeler ve artan ihtiyaçlar sonucu ortaya çıkan forward ve swapların bankalarca risk yönetim aracı olarak kullanımını incelemektir.

Liberalization tendencies in the world economy and rapid development of international trade made national economies independent on each other; fluctuations in the financial markets have increased the importance of the risk management. In this line, financial derivatives have been developed as risk management means, and forward, future, swap, options, forfeiting, factoring and leasing transactions started to be used in many countries widespreadly. Liberalization in the financial sector and the changing market conditions has especially affected the banks due to their roles in the economy and foreign trade. The purpose of this study is to examine use of forward and swaps by banks as risk management means which arose as a result of developments in the financial markets and the increasing requirements.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi