Farklı bal tiplerinin renk sınıflandırmasına göre staphylococcus aureus üzerindeki antimikrobiyal etkisinin incelenmesi - Bahar, Sinem (My University, 2022)
FARKLI BAL TİPLERİNİN RENK SINIFLANDIRMASINA GÖRE STAPHYLOCOCCUS AUREUS ÜZERİNDEKİ ANTİMİKROBİYAL ETKİSİNİN İNCELENMESİ Öğrencinin Adı ve Soyadı: Sinem BAHAR Danışmanın Adı ve Soyadı: Dr. Öğr. Üyesi B. İrem OMURTAG KORKMAZ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; piyasada satılan farklı kaynaklara ait balların renk analizini yapmak ve farklı renkteki balların Staphylococcus aureus ATCC 29213 suşu üzerindeki antimikrobiyal etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Piyasadan temin edilen bal numunelerinin 600 nm'de sulu çözeltilerdeki absorbans değerleri Byonoy Absorbance 96 (Gmbh, Germany) plate okuyucu ile belirlendikten sonra balların mm Pfund değerleri ‘mm Pfund = -38,7 + 371,39 x Absorbans’ formülü ile hesaplanarak renkleri belirlendi. Balların S.aureus ATCC 29213 suşu üzerindeki antimikrobiyal aktivitesi, broth mikrodilüsyon yöntemi ile incelendi ve minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri belirlendi. İstatistiki analizler Minitab 20 istatistik yapıldı, anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Renk analizinin sonucunda dört farklı renk (koyu amber, amber, beyaz, ekstra beyaz) tespit edildi. Bal numunelerinin altı tanesinin S. aureus ATCC 29213 suşu üzerindeki antimikrobiyal etkinliğine yönelik MİK değeri %50 olarak belirlendi. Bir adet bal numunesinin MİK değeri %40, bir adet bal numunesinin MİK değeri ise %0,312 olarak belirlendi. Sonuç: En yüksek antimikrobiyal etkiyi ekstra beyaz renkli çiçek balı gösterdi ve koyu renkli ballar daha yüksek antimikrobiyal etki göstermedi.

INVESTIGATION OF THE ANTIMICROBIAL EFFECT OF DIFFERENT HONEY TYPES ON STAPHYLOCOCCUS AUREUS ACCORDING TO COLOR CLASSIFICATION Name and Surname: Sinem BAHAR Supervisor: Asst. Prof. Burcu İrem OMURTAG KORKMAZ Department: Nutrition and Dietetics Objective: The aim of this thesis study is to analyze the antimicrobial effect of different colored honeys on Staphylococcus aureus ATCC 29213 strain after color analysis of honeys from different sources sold in the market. Materials and Methods: After the absorbance values of the honey samples obtained from the market in aqueous solutions at 600 nm were determined with the Byonoy Absorbance 96 (Gmbh, Germany) plate reader, the mm Pfund values of the honeys were calculated with the formula 'mm Pfund = -38,7 + 371,39 x Absorbance' and their colors were determined. . Antimicrobial activity of honey on S.aureus ATCC 29213 strain was analyzed by broth microdilution method and MIC values were determined. Statistical analyzes were performed with Minitab 20 statistical program, and significance was accepted as p<0,05. Results: As a result of the color analysis, four different colors (dark amber, amber, white, extra white) were detected. The MIC value for the antimicrobial activity of six of the honey samples on S. aureus ATCC 29213 strain was determined as 50%. The MIC value of one honey sample was determined as 40% and the MIC value of one honey sample was determined as 0,312%. Conclusion: Extra white flower honey showed the highest antimicrobial effect, and dark colored honey did not show higher antimicrobial effect.
Keywords: antimicrobial activity; antimikrobiyal aktivite Honey colour; Bal; Bal rengi; Beslenme araştırmaları; Honey; Nutrition surveys; Staphylococcus aureus