Okul öncesi eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin ve eğitim denetmenlerinin denetmen tutumlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi - Doğan, Bahar (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin ve eğitim denetmenlerinin, okul öncesi eğitim etkinliklerinin denetim süreçlerinde denetmen tutumlarına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Tarama modeli kullanılan bu çalışmada veriler, uzmanların görüşleri alınarak ve literatür taranarak geliştirilen “Okul Öncesi Eğitim Etkinliklerinin Denetim Süreçlerinde Denetmen Tutumları Anket Formu-öğretmenler için (OÖEEDSDTAFÖ)” ve “Okul Öncesi Eğitim Etkinliklerinin Denetim Süreçlerinde Denetmen Tutumları Anket Formu-denetmenler için (OÖEEDSDTAFD)” aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın geçerlilik ve güvenirlik testleri yapılmıştır. Anket maddelerini değerlendirmek ve geçerlilik testi için Lawshe formülasyonundan yararlanılmıştır. Anketin cronbach’s alpha katsayısı OÖEEDSDTAFÖ için ,96; OÖEEDSDTAFD formu ,79 olarak bulunmuştur. Çalışmanın örneklemini, rastgele örneklem ile seçilen, İstanbul Avrupa Yakası’ndaki Fatih, Beylikdüzü, Avcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Güngören ve Esenler ilçelerindeki anaokullarında görevli 128 öğretmen ve bu okulları denetleyen 56 eğitim denetmeni oluşturmaktadır. Okul öncesi öğretmenlerinin yaşları ve mesleki kıdem yıllarına göre OÖEEDSDTAFÖ’daki maddeler ile denetmen tutumlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için ki-kare analizi yapılmıştır. Araştırmada toplanan veriler, okul öncesi öğretmenleri ve eğitim denetmenlerinin, okul öncesi eğitim etkinliklerinin denetim süreçlerinde denetmen tutumlarına ilişkin görüşlerini belirlemek için aritmetik ortalama ve standart sapma ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları; denetmen tutumlarına ilişkin, okul öncesi öğretmenlerinin görüşlerinin “çok az katılıyorum” (=2,22); denetmenlerin ise; “kesinlikle katılıyorum” (=2,87) düzeyinde olduğunu göstermektedir. Ayrıca Okul öncesi öğretmenlerinin yaşları ve mesleki kıdem yıllarına göre OÖEEDSDTAFÖ’daki bazı maddeler ile denetmen tutumlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Okul öncesi eğitim, okul öncesi öğretmeni, denetim, denetmen.

The purpose of this study is to determine preschool teachers’ and supervisors’ opinions related to supervisor attitudes in supervision processes of preschool education activities. In this study survey model was used and the data was collected through “Supervisor Attitudes In Supervision Processes of Preschool Education Activities Survey Form (for teachers)” (SAISPOPAFT) and “Supervisor Attitudes In Supervision Processes of Preschool Education Activities Survey Form (for supervisor)” (SAISPOPAFS) developed by getting authority views and reviewing the litearature. The validity and reliability tests of SAISPOPAFT and SAISPOPAFS were calculated. Lawshe’s formula was used in order to evaluate to survey and test of validity. The cronbach’s alpha was found as ,97 for SAISPOPAFT and ,79 for SAISPOPAFS. The sample of the study selected by random sampling is composed of 128 teachers working in kindergartens in the seven central districts which are Fatih, Beylikdüzü, Avcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Güngören, Esenler located in The European Side of Istanbul Province and 56 supervisors who had supervised these schools. Chi-Square analysis was used to determine whether there was a siignificant relation between preschool teachers’ opinions regarding supervisor attitudes and items on SAISPOPAFT in terms of their ages, service years variables. The collected data was analyzed through average level and standart deviation to identify preschool teachers’ and supervisors’ opinions regarding supervisor attitudes in the supervision processes of preschool education activities. The results of the research indicated that supervisors’ opinions in survey were at “totally agree” level (=2,87) while preschool teachers’ opinions were at “partially agree” level (=2,22) about supervisor attitudes in processes of supervision. In addition, there was a significant relation between preschool teachers’ opinions regarding supervisor attitudes and some items on SAISPOPAFT in terms of their age, service year variables Key Words: Preschool education, preschool teacher, supervision, supervisor.
Keywords: Denetimi; Denetmen; Eğitim ve Öğretim (İlk); Okul Öncesi Eğitim; Okul Öncesi Öğretmeni; Türkiye