Dimer diamin ve hint yağı esaslı bio-bazlı poliüretan köpük ve hint yağı esaslı alev geciktirici hazırlanması - ÇAKMAKÇI, EMRAH; KAHRAMAN, MEMET VEZİR (My University, 2022)
Diizosiyanat ve diollerin reaksiyonu sonucu elde edilen poliüretanlar, günlük hayatımızda geniş bir kullanım alanına sahip polimerlerin başında gelmektedir. Üretilen bu ticari poliüretanlar petrol kaynaklı malzemeler kullanılarak sentezlenir[1]. Petrolün yenilenebilir bir kaynak olmamasından dolayı ve gün geçtikçe petrol fiyatlarının artmasına bağlı olarak, bu tip malzemelerin üretim fiyatının düşürülmesi ve fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması için polimer sentez çalışmalarında yenilebilir kaynakların kullanılması hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemlidir. Poliüretan ham maddelerinden poliol sentezinde kullanılan yenilenebilir kaynakların başında, sentetik kimyaya en uygun malzemelerden olan bitkisel yağlar gelmektedir[2]. Bu bitkisel yağlardan yüksek doymamışlığa sahip hint yağı, keten yağı, tung yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı bu tür çalışmalarda sıklıkla tercih edilir. Bu çalışmada, petrokimyasalları mümkün olan en az miktara indirmek amacıyla, dimer diamin ve hint yağı kullanılarak otokatalitik poliol ve hint yağı kullanılarak alev geciktirici sentezi yapılmıştır. Sentezlenen monomerler, FTIR tekniğiyle karakterize edilmiştir ve elde edilen köpüklerin mekanik testleri yapılmıştır
Keywords: alev geciktirici; biyobazlı; poliol; Poliüretan