Lise öğrencisi ergenlerde cinsiyet ve bağlanma biçimine göre patolojik internet kullanımı ve internet bağımlılığının incelenmesi - KARACA, SEMRA (My University, 2022)
Ergenlerde özellikle Covid-19 salgını nedeniyle ortaya çıkan sosyal izolasyonun da bir sonucu olarak internet bağımlılığı tüm dünyada giderek artan bir sorun haline gelmiştir. Bu araştırma lise öğrencisi ergenlerde internet bağımlılık düzeyinin belirlenmesi, cinsiyete ve bağlanma biçimine göre internet bağımlılığının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tanımlayıcı niteliktedir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ) ve İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) ile toplanmış ve çalışma 1377 ergenle tamamlanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Ki-Kare testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğrenciler 13-18 yaş grubunda olup, yaş ortalaması 16.2±1.63’dür. Öğrencilerin İBÖ toplam puan ortalaması 28.8±20.12’dir. İBÖ kesme noktalarına göre öğrencilerin %85’i normal internet kullanıcısıyken, %10.8’i patolojik internet kullanıcısı ve %3.7’si internet bağımlısıdır. Öğrencilerin %29.2’si güvenli bağlanma biçimine sahiptir. Cinsiyete ve bağlanma biçimine göre internet bağımlılığı ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmaktadır(p<0.05). Çalışmanın bulgularına göre öğrencilerin büyük çoğunluğu normal internet kullanıcısıdır ve en sık bağlanma biçimi güvenli bağlanma biçimidir. Erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla İBÖ’de istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek puan aldıkları saptanmıştır. Bağlanma biçimleri ile internet bağımlılığı ölçek puanları farklılaşmaktadır ve güvenli bağlanma biçimi gösteren öğrencilerin patolojik internet kullanım düzeyi düşüktür.

Internet addiction has become an increasing problem all over the world as a result of the social isolation of adolescents, especially due to the Covid-19. This study was conducted to determine the level of Internet addiction in high school adolescents and to examine Internet addiction. We conducted our research based on differences in gender and attachment style. The research was designed as a descriptive study. Our data was collected through Personal Information Form, Internet Addiction Scale (IAS) and Relational Scale Questionnaire (RAS) and the study was conducted with 1377 adolescents. The data was analyzed by using 'Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, and Chi-Square test.The age range of the participants were from 13-19 years and the average age is 16.2 ± 1.63. The average total score of IAS is 28.8 ± 20.12. According to the IAS cut-off points; 85% of students are normal internet users, 10.8% are problematic internet users and 3.7% are internet addicts. 29.2% of the students had a secure attachment style and 70.8% have insecure attachment patterns. There is a statistically significant difference between the internet addiction scale groups according to the attachment style (p <0.001). The findings demonstrated that the majority of the students is normal Internet users and has insecure attachment style. Male students have higher scores in IAS compared to female students. Internet addiction scale scores differ according to the attachment styles and securely attached students show low levels of problematic internet use
Pathological internet use and internet addiction in high school students
Keywords: adolescent; attachment styles; internet addiction; gender; ergen; bağlanma stilleri; internet bağımlılığı; cinsiyeta