BASEL-II uzlaşısı çerçevesinde kredi riskinin incelenmesi ve kredi riskinin ölçümüne yönelik kantitatif bir çalışma - Eser, Esin (My University, 2010)
BASEL II UZLAŞISI ÇERÇEVESİNDE KREDİ RİSKİNİN İNCELENMESİ VE KREDİ RİSKİNİN ÖLÇÜLMESİNE YÖNELİK KANTİTATİF BİR ÇALIŞMA Bu tez çalışması 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, risk kavramı üzerinde durulmuş, bankacılıkta risk kavramı ve risk yönetiminin önemine değinilmiştir. İkinci bölümde, Bankacılık Sektörü için önemli bir kılavuz olan Basel Uzlaşıları, tarihsel süreçte hangi şatlarda ortaya çıktıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Basel öncesi, Basel I ve Basel II sürecinde kredi riski ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise kredi riskinin ölçülmesine yönelik uygulamalı bir istatistiksel çalışma yapılmıştır. Basel II Süreci ülkemizde ve dünyada halen devam eden bir süreçtir. Basel II’ in kredi risk anlayışına getirdiği birçok yenilik söz konusudur. Basel II etkin risk yönetimini temel almaktadır. Basel II Uzlaşısında, bankalara kredi risklerine ilişkin sermaye gereksinimlerini hesaplamada iki ana yöntem sunulmaktadır. Bunlar standart yöntem ve içsel derecelendirmeye dayalı yöntemdir. Çalışmada Basel II sürecinde kredi riskine ilişkin her iki yöntemde derinlemesine incelenmiştir.

THE EVAULATİON OF CREDİT RİSK İN A FRAME OF BASEL II AND A QUANTİTATİVE STUDY ON THE ASSESSMENT OF CREDİT RİSK This Thesis consists of four chapters. The first chapter contains the fack of risk, risks in the banking sector and the severity of risk management. In the second chapter, Basel Accords, which were the important guide for Banking Sector, were mentioned. In the third chapter, credit risk was analysed in a context of Basel Accords. In the last chapter there is a quantitative study about measuring credit rist. Basel II proses is continuing in world and in our country. There are a lot of innovation about credit risk in Basel II Accord. Basel II focus on effective risk management. Basel II Accord prefer two methods to assess capital adequacy of credit risk which are Standart Method and İnternal Rated Based Method. İn this Thesis this two methods were evaluated.
Keywords: Basel II; Kredi Riski; Krediler; Yatırım Yönetimi