Ortadoğu’da kimlik sorunu ve Kıptiler - Arslantürk Şimşek, Aslıhan (My University, 2010)
Ortadoğu, tarihin her döneminde politik, stratejik, kültürel, ekonomik ve genel dengeler açısından dünyanın en önemli bölgesi olarak insanlığın gelişmesinde aktif rol oynamıştır. Üç semavi dinin ve birçok medeniyetin doğduğu bu topraklar insanlık tarihi için tartışılmaz bir öneme ve değere sahiptir. Bugün de aynı öneme haiz olan bu bölge, tarihinden aldığı mirasla topraklarında birçok medeniyetin varislerini barındırmaktadır ve günümüzde de tarihinde olduğu gibi farklı milletler, farklı kültürler, başka başka dini inanışlara sahip topluluklar ve/ veya etnik gruplar ile birlikte karşımıza çıkmaktadır. Ortadoğu ülkelerinden biri olan Mısır, tarihin en eski medeniyetlerinden biridir. Coğrafi konumu, sahip olduğu bereketli toprakları ve en önemlisi insanlığın gelişimine katkıda bulunan köklü medeniyetiyle bu ülke, diğer Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi, engin birikiminin doğal bir sonucu olarak, sayısal çoğunlukları az da olsa, farklı etnik grupları bünyesinde barındırmaktadır. Bu etnik gruplar içerisinde sayısal çokluk ve etkinlik açısından önde gelen grup Hıristiyanlık dinine mensup olan Kıptilerdir. Kültürlerine, örf, adet ve en önemlisi dinlerine son derece bağlı olan bu etnik grup Müslüman bir coğrafyada kendi kimliklerini nesillerdir muhafaza edebilmiş ve bununla birlikte, Müslüman Araplarla beraber paylaştıkları Mısırlı üst kimliğine entegre olmuş, kökleri yaşadıkları toprakların atalarına dayanan ve bununla birlikte Hıristiyanlığı da kültürleriyle özdeşleştirmiş bir topluluktur. Ortadoğu’da Kimlik Sorunu ve Kıptiler adı ile yaptığımız bu araştırma, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede, Kıptilerin kimlikleri ve kimliklerinden doğan farklılıkların getirdiği problemleri konu edinmektedir. Bununla beraber araştırmada, bulundukları bölge içerisinde Mısır Kıptilerini doğru değerlendirebilmek için Ortadoğu’ da mevcut etnik kaynaklı gruplara ve sorunlara kısa da olsa yer verdik.

In every period of history being politically, strategically, culturally, economically and militarily the most important region in the world the Middle East has played a key role in the development and prosperity of humanity. As the birthplace of three major celestial religions and many civilizations these lands have an indisputable value and importance for the history of mankind. Similarly today it is hosting the inheritors of past civilizations with different nationalities, cultures, beliefs and ethnicities. As a Middle Eastern country Egypt is one of the oldest civilizations of the world. As a natural outcome of its unique location, fertile lands and especially with its long established history, Egypt is housing different ethnic groups in small numbers like other Middle Eastern countries. Among these groups Copts are the foremost group in terms of population and dynamism. This ethnic group, being faithful to its traditions, moral values and religion, has preserved its identity in a Muslim region for generations. At the same time, they have well adopted to their “Egyptian” upper identity keeping their Coptic background which goes long back to their Egyptian ancestors and they unified these two identities with Christianity in their own way. Our research titled Identity Problem in the Middle East and Copts, focuses on Coptic identity and the problems Copts have been confronting due to their difference of identity as Christians in a majority Muslim country. In this research we have also examined other ethnicities in the region and their problems in order to evaluate and understand Coptic people better.
Keywords: Kimlik; Ortadoğu