Örgütsel adalet algısı ile örgütsel iletişim arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma - Özkılıçcı, Gökçe (My University, 2011)
tsel Adalet, Örgütsel Adalet Boyutları, Örgütsel İletişim İletişim Doyumu ÖZET Adalet olgusu toplumsal ve kişiler arası ilişkilerde olduğu gibi örgütsel ilişkilerde de önemli bir yer teşkil etmektedir. Adil olarak algılanan örgüt içi davranışların çalışanlar üzerinde önemli etkileri olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Bu nedenle son yıllarda örgütsel adalet ve örgütsel adaletin boyutlarını içeren çalışmaların sayısı artmıştır. Örgütsel adalet kavramı gibi örgütler için hayati önem taşıyan diğer bir kavram da iletişimdir. Etkin bir örgütsel iletişim, örgütlere sayısız katkı sağlamaktadır. Bu katkıların başında örgütün bilgi alışverişini ölçen iletişim doyumu kavramı gelmektedir. İletişim doyumu yüksek olan çalışanların örgütlerine olumlu yönde katkı yaptıkları yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu tez kapsamında örgütsel adalet ve iletişim doyumu kavramları ele alınmıştır. Bu çerçevede iletişim doyumu ile örgütsel adaletin boyutlarından; dağıtım adaleti, prosedür adaleti, kişiler arası adalet ve bilgisel adalet arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda tasarlanan araştırma, Türkiye’deki Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde görev yapan 159 akademik personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve konuya ilişkin öneriler sunulmuştur. Organizational Justice, Organizational Justice Dimensions, Organizational Communication, Communication Satisfaction

The case of justice plays an important role in organizational relationships, as well as in social and interpersonal relationships. The researches revealed that the organizational behavior which is perceived as fair has a significant impact on employees. Therefore, in recent years, studies on the organizational justice have increased. Such like the organizational justice, communication is also a vital concept for organizations. An effective organizational communication makes a contribution to organizations. Thus, the concept of communication satisfaction that measures the exchange of information in the organizations becomes critically important. The researches revealed that employees with high communication satisfaction make positive contributions to their organizations. In this thesis, concepts of the organizational justice and communication satisfaction have been described. Therefore, with regard to the concept, distributive justice, procedural justice, interpersonal justice and informational justice have been defined and a quantitative research comprising of 159 academicians who work in the Faculties of Economics and Administrative Sciences in State and Private Universities in Turkey has been carried out. The findings of the research and recommendations about the subject have been described.
Keywords: İletişim Doyumu; Örgütsel Adalet; Örgütsel İletişim