Rusya’nın Suriye krizine müdahalesi : Arap ayaklanmaları ve Rus dış politikası - Amir, Emre (My University, 2021)
Bu çalışma Rusya Federasyonu’nun Arap Ayaklanmaları sürecinde Suriye’ye müdahalesini uluslararası hukukta davetle müdahale konsepti ve hegemonya düşüncesi çerçevesinde ele almaktadır. Rusya Federasyonu’nun Sovyetler Birliği döneminden günümüze dek Suriye ile iyi ilişkileri vardır. Orta Doğu’daki Rus üsleri ve silah satışları bağlamında düşünüldüğünde Suriye, Rusya için en önemli ülkedir.Orta Doğu’da Arap Ayaklanmaları ile başlayan iktidar değişimleri, Rusya’nın hegemonya kurduğu Suriye’de kontrolü başka ülkelere kaptırmama çabasına sahne olmuş ve 2015 yılında askeri müdahale başlamıştır.

This study evaluates Russian Federation's intervention in Syria during the Arabian Revolts within the framework of the concept of invited intervention and hegemony in international law. The Russian Federation has good relations with Syria since the Soviet Union era. Syria is the most important country for Russia when considered in the context of Russian bases and arms sales in the Middle East.The power changes that started with the Arab Revolts in the Middle East witnessed an effort not to lose control of other countries in Syria which were under Russia’s hemegony, and the military intervention began in 2015.
Keywords: Arab Revolts; Arap Ayaklanmaları; Hegemonya; History; Intervention; Middle East; Müdahale Hegemony; Orta Doğu; Political science; Russia; Rusya; Siyasal bilim; Suriye İç Savaşı; Syria Civil War; Tarih