Pamuklu dokuma gömlek yaşam döngü değerlendirmesi ve alternatif üretim teknikleri - Kazan, Hilal (My University, 2019)
Bu çalışmada dokuma pamuk gömlek üretiminin tarla aşamasından başlanarak tüketim malzemesi olacak materyal haline dönüştürülmesinde kullanılan süreçlerin Yaşam Döngü Değerlendirmesi (YDD) yapılmıştır. Bu kapsamda çevreye en az zarar verecek metodun belirlenebilmesi için dört alternatif üretim senaryosu (konvensiyonel üretim, organik tarım & yenilenebilir enerji kullanımı, doğal boyama ve geri kazanım) geliştirilmiş ve GaBi 8.0 eğitim sürümü ile değerlendirilmiştir. Belirlenen senaryolar için, küresel ısınma (GWP), ötrofikasyon (EP), asidifikasyon (AP) ve abiyotik tükenme (ADP) potansiyeli gibi çevresel etki kategorileri değerlendirilmiştir.Konvansiyonel üretimin değerlendirildiği temel üretim prosesinde, tarla aşamasında pestisit ve sentetik gübre ile enerji ihtiyaçları için fosil kaynaklı yakıt kullanımının çevresel etkileri artırdığı görülmüştür. Geleneksel üretim teknikleri yerine organik tarım ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanıldığında ise EP, AP ve GWP değerlerinde sırası ile %48, %52 ve %70 düşüş olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, kullanım ömrünü doldurmuş pamuklu kumaşlar geri kazanılabilmekte ve bu sayede pamuk üretim aşamasından kaynaklanan çevresel etkiler ortadan kaldırılabilmektedir. Ayrıca, pamuk lifleri renklerine göre ayrıştırılarak geri kazanıldığı için, tekrar boyama işlemine ihtiyaç duyulmamakta, ve bu sayede EP, AP, ADP ve GWP değerleri sırası ile %96, %90, %69 ve %47 oranlarında azalmaktadır. Sentetik boyalara alternatif olarak değerlendirilen doğal boyama işlemi ise kimyasal kullanımını ve boyama için gerekli sıcaklığı minimize ederek bu sayede çevresel etkileri azaltmaktadır.

In this study, the life cycle assessment (LCA) of cotton-woven shirt production from cotton cultivation to the final product have been evaluated. In this scope, four alternative production scenarios (conventional production, organic agriculture incorporated with renewable energy, natural dyeing and recover cotton) were developed and evaluated with GaBi 8.0 software to determine the most environmentally friendly option. In all scenarios, the environmental impact categories e.g., global warming (GWP), acidification (AP), abiotic depletion (ADP) and eutrophication (EP) potentials were evaluated.In the assessment of conventional manufacturing process, pesticide and synthetic fertilizer usage in the field operations along with the fossil fuel based energy supply for the electricity were found to increase the overall environmental impacts. Using organic agriculture and renewable energy sources instead of the traditional techniques decreased EP, AP and GWP by 48%, 52% and 70%, respectively. In addition, end-of-life cotton fabrics can be recovered to produce cotton fibers and as a result, eliminate the environmental impacts come out from cotton cultivation stage. Moreover, because these recovered cotton fibers are classified according to their colors, additional dyeing is not required thus, the overall impact of EP, AP, ADP and GWP decreased by 96%, 90%, 69% and 47%, respectively. Alternatively, natural dyeing process could be a good option to synthetic dyeing and decline the environmental impacts by minimizing the use of chemicals and decreasing the required heat for dyeing.
Keywords: Çevre bilimi; çevresel etkiler; environmental impact; Environmental sciences; life cycle assessment; organic agriculture; organik tarım; pamuk; tekstil; textile; yaşam döngü değerlendirmesi cotton