Biyoloji Öğretmen Adaylarının Genel Biyoloji Kavram Anlayışlarını Ölçmek İçin İki_x000D_ Aşamalı Tanı Testi Geliştirilmesi ve Uygulanması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Fen bilimlerindeki kavram yanılgıları öğrenme ve öğretme sürecini olumsuz etkileyen ve değişime karşıdirençli olan bilimsel olmayan anlayışlardır. Öğretmenler öğrencilerin kavram yanılgıları geliştirmelerinesebep olan en yaygın ve önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, biyoloji öğretmen adaylarının genel biyolojikonularındaki kavram yanılgılarını teşhis etmek için iki aşamalı tanı testi geliştirilmiş ve katılımcıların genelbiyoloji bilgi düzeyleri ve kavram yanılgıları belirlenmiştir. Nicel araştırma modeli kapsamında yer alan taramamodeli kullanılan çalışmanın örneklemi (N= 296, (235 (%79,4) kadın, 62 (%20,6) erkek) beş devletüniversitesinde öğrenim gören biyoloji öğretmenliği bölümü son sınıf öğrencileri ve pedagojik formasyonprogramlarına kayıtlı biyoloji bölümü mezunları oluşturmaktadır. Geliştirilen iki aşamalı kavram tanı testindeon dokuz genel biyoloji konusunda çeşitli anlayışları ölçen toplam yirmi madde bulunmaktadır. Maddelerin birinci aşaması olan içerik bilgisinin ortalama madde güçlük indeksi 0,39, ortalama madde ayırt edicilik indeksiise 0,34’tür. İkinci aşama olan gerekçe ifadelerinin ortalama madde güçlüğü 0,28, ortalama madde ayırtediciliği ise 0,33’tür. Testin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise r=0,68’dir. Katılımcıların kavram anlayışlarıtest maddelerine verdikleri cevaplara göre kavramsal anlayış, kavram yanılgısı, ezber bilgi ve tutarsız bilgiolarak sınıflandırılmıştır. Bulgular katılımcıların lise programında yer alan birçok genel biyoloji konusundaoldukça yaygın kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermiştir. Katılımcıların en az %80’ninde dolaşımsistemi, protein sentezi ve hücre bölünmesi konularında kavram yanılgısı olduğu belirlenmiştir. En sıkkarşılaşılan kavram yanılgıları alan yazın ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.

Scientific misconceptions are scientifically incorrect understandings or intuitions that negatively_x000D_ affect the learning and teaching process and are resistant to change. Teachers are one of the most common and_x000D_ important factors that cause students to develop misconceptions. The purpose of this study was to develop and_x000D_ implement a two‐tier diagnostic test in order to identify prospective biology teachers' misconceptions and level_x000D_ of understandings of selected general biology concepts. The sample of the study (N = 296, (235 (79.4%)_x000D_ females, 62 (20.6%) males)) was consisted of senior biology education students and graduates of biology_x000D_ programs who were enrolled in pedagogical formation programs in five state universities in Turkey. Survey_x000D_ research model within the scope of the quantitative research is used. The final version of two-tier general_x000D_ biology concept diagnostic test consisted of twenty items, measuring understandings in nineteen selected_x000D_ subjects. The average item difficulty index of content information, which is the first tier of items, is 0.39, and_x000D_ the average item discrimination index is 0.34. The average item difficulty of the rationale, which is the second_x000D_ tier is 0.28 and the average item discrimination is 0.33 The Cronbach alpha reliability coefficient of the whole_x000D_ test is r = 0.68. Conceptual understandings of participants were classified based on their answers to test items_x000D_ as conceptual understanding, misconception, memorized knowledge, and inconsistent knowledge. The findings_x000D_ showed that prospective biology teachers have common misconceptions in many general biology subjects that_x000D_ are in the high school curriculum. At least 80% of the participants had misconceptions in circulatory system,_x000D_ protein synthesis and cell division subjects. The most common misconceptions that are identified in each_x000D_ subject of general biology are discussed in the light of the related literature and suggestions for prospective_x000D_ biology teachers, college biology educators and teacher educators are offered.
Development and Application of a Two‐Tier Diagnostic Test Measuring Prospective Biology Teachers' Understandings of General Biology Concepts