Kent kültürünün ve gazete haberlerinin karşılıklı etkileşimleri ; İstanbul ve madrid örnekleri - Çakıcı, Filiz Yavuz (My University, 2011)
Kent, kent kültürü, küreselleşme, gazete haberleri, İspanya, Madrid, İstanbul, El País, El Mundo, Hürriyet, Zaman ÖZET KENT KÜLTÜRÜNÜN VE GAZETE HABERLERİNİN KARŞILIKLI ETKİLEŞİMLERİ; İSTANBUL VE MADRİD ÖRNEKLERİ Uygarlık, kentlerin doğuşuyla var olmuştur ve “uygarlığın beşiği” olarak anılan kentler ise tarih boyunca kültür üretmişlerdir. Kentler tarafından üretilen bu kültürün dağıtıcısı ise tarihsel olarak gazetelerdir. Nasıl ki; kent uygarlık demekse, gazete de kent kültürünün habercisidir. Bu çalışma, “kent” ve “gazetecilik” arasındaki etkileşimi kavramanın ilk adımı olarak “kent kültürü” ve “gazete haberleri” arasındaki ilişkiye, Madrid ve İstanbul örnekleri üzerinden odaklanmıştır. Çalışma temel sorusu olan “Madrid ve İstanbul gazetelerinde kent kültürünün izleri var mı?” sorusuna, 2010 yılının El País, El Mundo, Hürriyet ve Zaman gazeteleri üzerinden içerik ve söylem analizi yardımıyla yanıt aranmıştır. Çalışmada varılan sonuç, Madrid’de gazetelerin kent kültürünü önemsediği ve fakat İstanbul’da kent kültürüne gazeteler tarafından yeterli özenin gösterilmediğidir. Bunun en önemli göstergelerinden biri Madrid gazetelerinin her gün, bağımsız bir gazete formatında kent çıkarırken, İstanbul gazetelerinin buna ihtiyaç duymamasıdır. urban, urban culture, globalism, newspaper article, Spain, Madrid, Istanbul, El País, El Mundo, Hürriyet, Zaman

INTRACTION OF URBAN CULTURE AND NEWS ARTICLES; CASES OF ISTANBUL AND MADRID Civilization came into being with the birth of cities and the cities that are labeled as the “cradles of civilization” have continuously generated culture throughout history. With a historical perspective, it is possible to assert that the distribution of this culture generated by cities has been carried out by newspapers. As much as the city signifies civilization, a newspaper is a messenger of urban culture. This study, as the first step to comprehend the interaction between the “city” and “journalism”, has focused on the relationship between the “urban culture” and “newspaper articles” through the examples of Madrid and Istanbul. The study has sought answers for the core question “Are there any traces of urban culture in the newspapers of Madrid and Istanbul?” by making an analysis of the rhetoric and content of El País, El Mundo, Hürriyet and Zaman newspapers published throughout 2010. The conclusion of this study is that the newspapers in Madrid tend to regard the urban culture while the urban culture in Istanbul does not receive much attention from the press. One of the most visible signs of this situation is that the newspapers based in Madrid publish independent supplements focused on urban culture while those in Istanbul are not in need of that.
Keywords: Basın; Habercilik; Kent Kültürü