Fukoidan içeren farmasötik şekillerin yanık tedavisinde değerlendirilmesi - Sezer, Ali Demir (My University, 2006)
FUKOİDAN İÇEREN FARMASÖTİK ŞEKİLLERİN YANIK TEDAVİSİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı, yara tedavi edici etkisi bilinen kitozan ile hücre proliferasyon aktivitesi ve büyüme faktörleri üzerine uyarıcı etkisi saptanan fukoidanın çeşitli farmasötik şekillerinin hazırlanıp, optimum şartları sağlayan formüllerin tavşanlarda deneysel amaçlı ikinci derece yanıklardaki tedavi etkinliğinin incelenmesidir. Çalışmada fukoidan içeren kitozan film, hidrojel ve nanopartikülleri hazırlanmış, filmlerin; kalınlığı, su buharı geçirgenliği, su tutma, şişme, mekanik dayanıklılık ve biyoadhezyon özellikleri, hidrojellerin; viskozite, su tutma, şişme, penetrasyon ve biyoadhezyon özellikleri, nanopartiküllerin; partikül büyüklüğü, yükü ve biyoadhezyon özellikleri incelenmiştir. Optimum şartları sağlayan filmlerin %2 (h/ h) laktik asit, hidrojel ve nanopartiküllerin ise en yüksek konsantrasyondaki polimer çözeltisi ile hazırlandığı saptanmış ve bu formülasyonların her birinin tedavi etkinliği negatif kontrol, fukoidan çözeltisi ve fukoidan içermeyen kitozan farmasötik şekilleri ile karşılaştırılmak üzere, sırt bölgesinde dört adet ikinci derece termal yanık oluşturulmuş toplam 21 adet Yeni Zelanda tipi erkek albino tavşana uygulanmıştır. Tavşanlar makroskobik gözlenme yanında, 7., 14. ve 21. günlerde anestezi altında biyopsi numuneleri alınarak histopatolojik olarak incelenmiştir. Sonuç olarak, yaralara uygulanan farmasötik şekiller ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, iyileşme açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Bu verilerin ışığında, özellikle fukoidan içeren kitozan hidrojel ve filmlerin yara iyileşme sürecini kısalttığı, rejenarasyonu, re-epitelizasyonu arttırarak hızlı ve etkili bir iyileşme sağladığı görülmüş ve yanık tedavisinde kullanılabileceği kaydedilmiştir.

EVALUATION OF PHARMACEUTICAL FORMS CONTAINING FUCOIDAN ON BURN HEALING The objective of this study is to prepare various pharmaceutical forms of chitosan with wound healing effects as well as fucoidan whose stimulating effect is known to exist on cell proliferation activities and growth factors, in formulas maintaining optimum conditions with the aim of investigating the effect of treatment in second degree burns initiated for trial purposes on rabbits. In this study chitosan film having fucoidan composition, hydrogel and nanoparticles were prepared and the thickness, water vapor permeability, water retention, swelling, mechanical resistance and bioadhesion features of the prepared films; viscosity, water absorption, swelling, penetration and bioadhesion features of the hydrogels; the size, charge and bioadhesion features of the nanoparticles were examined. It was designated that the films providing optimum conditions were made in 2% (v/ v) lactic acid, while hydrogel and nanoparticles were prepared in polymer solution with maximum concentration and each one of these formulas were applied to 21 New Zealand male albino rabbits with four second degree thermal burns made on their backs for controlling the effect of treatment as well as comparing with negative control, fucoidan solution and chitosan pharmaceutical forms not containing fucoidan. Rabbits were inspected in macroscopic examination and hystopathologically by receiving biopsy samples under anesthesia on days 7, 14 and 21. In conclusion, when the pharmaceutical forms applied on wounds and control groups are compared, significant differences are observed statistically in terms of treatment. In respect to these data, it is seen that particularly, chitosan hydrogels and films containing fucoidan shorten treatment period of wounds and provide fast and effectual healing by improving regeneration and re-epithelisation, so it’s recorded that these systems can be used in treatment of burns.
Keywords: Eczacılık; Farmasötik Biyoteknoloji