Testing the environmental kuznets curve for sulfur emissions : The case of Turkey - Şahin, Çağla Ece (My University, 2024)
Çevresel Kuznets eğrisi hipotezine göre ekonomik büyüme başlangıç aşamalarında çevresel bozulmaya neden olmaktadır. Ekonomik olarak gelişmeye başlayan bir ülke veya bölgede sanayileşme, kentleşme, enerji tüketiminin artması gibi nedenlerden dolayı olumsuz çevresel etkiler ortaya çıkmaktadır. Ancak söz konusu ekonomide kişi başına düşen gelir düzeyi belli bir eşiği aştığı noktada bu eğilim tersine dönmeye başlamaktadır. Bu noktadan sonra politika yapıcılar daha temiz ve sürdürülebilir bir çevre için çevre düzenlemelerini sıkılaştırmakta ve çevre koruma politikalarını hayata geçirmektedir. Türkiye'de ÇKE'nin geçerliliğini test eden önceki çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada çevresel bozulma göstergesi olarak SOX emisyon değişkeni seçilmiş, kişi başına düşen enerji tüketimi değişkeni yerine ise yıllık enerji ithalatı verileri seçilmiştir. Ayrıca bu çalışmada çok daha güncel bir veri seti kullanılmıştır. Bütün bunların bir yenilik olarak literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Çalışmada kullanılan kişi başına GSYİH, (SOX) emisyonları, ticari açıklık oranı ve enerji ithalatı değişkenlerinin her biri için uygulanan birim kök testleri ve ARDL sınır testi sonuçları, bu değişkenlerin zaman serisi özelliklerini ve birbirleriyle olan uzun dönemli ilişkilerini ortaya koymaktadır. Öncelikle birim kök testleri yapılmış, daha sonra değişkenlerin birinci farkları alınarak durağanlık sağlanarak ARDL modellemeye uygun hale getirilmiştir. ARDL testi sonuçları, çalışmada kullanılan değişkenler arasında 1996-2021 yılları arasındaki dönemde anlamlı uzun dönemli ilişkilerin olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmada ARDL modelinin performansını değerlendirmeyi amaçlayan teşhis testleri olan otokorelasyon testleri, normallik testleri, varyans testleri (heteroskedastisite), modelde yapısal bir kırılma olup olmadığına ilişkin test ve model oluşturma hata testleri de yer almaktadır. Testler modelle uyumlu ve destekleyici sonuçlar vermiştir. Araştırmanın bulgularına göre, ÇKE hipotezinde olduğu gibi Türkiye'de kişi başına düşen GSYİH arttıkça zararlı sox emisyonları da artmaktadır. Enerji ithalatı değişkeni artarken kişi başına düşen GSYİH değişkeninin de arttığı yani enerji ithalatının ekonomik büyümeyi destekleyici rol oynadığı ancak artan bu iki değişkenle birlikte zararlı SOx emisyonlarında da artış olduğu görülmektedir. Bu durum ekonomik büyümeyle birlikte çevresel bozulmanın da meydana geldiğini göstermektedir. Öte yandan Türkiye'nin ÇKE hipotezinde olduğu gibi çevresel bozulmanın azalmaya başlayacağı ekonomik refah düzeyine henüz ulaşmadığı görülmektedir. Sonuçlar bunlara ek olarak Türkiye’nin ekonomisi ve çevre politikaları için faydalı politika önerileri getirmektedir. Ekonomik büyüme ve çevresel sürdürülebilirlik arasındaki dengeyi sağlamak ve daha yeşil bir ekonomi oluşturmak amacıyla ekonomik büyüme stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır.

In this study, the validity of the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis, which shows the relationship between environmental pollution and economic growth, is investigated for the Turkish economy in the 1996-2021 period. For the hypothesis of the environmental kuznets curve, economic growth in the initial stages causes environmental pollution. In a country or region that begins to develop economically, negative environmental impacts occur due to reasons such as industrialization, urbanization and increased energy consumption. However, at the point where the per capita income level in the economy in question exceeds a certain threshold, this trend begins to reverse. From that point on, policy makers tighten environmental regulations and implement environmental protection policies for a cleaner and more sustainable environment. Unlike previous studies testing the validity of the EKC in Turkey, in this study, the SOX emission variable was selected as an index of environmental destruction, annual energy import data was selected instead of the energy consumption per capita variable. Also in the study a much more up-to-date dataset was used in this study. All of these are expected to contribute to the literature as an innovation. Unit root tests and ARDL bounds test results applied for each of the GDP per capita, (SOX) emissions, trade openness rate and energy import variables used in the study reveal the time series properties of these variables and their long-term relationships with each other. First, unit root tests were performed, and then, after taking the first differences of the variables, stationarity was achieved and ARDL was made suitable for modeling. The results of the ARDL test revealed that there were significant long-term relationships between the variables used in the study between 1996 and 2021. The study also includes autocorrelation tests, normality tests, variance tests (heteroskedasticity), test for whether there is a structural break in the model and model building error tests, which are diagnostic tests aimed at evaluating the performance of the ARDL model. The tests gave results that were compatible with and supportive of the model. According to the findings of the research, as in the EKC hypothesis, as per capita GDP increases in Turkey, harmful sox emissions also increase. It is seen that while the energy import variable increases, the GDP per capita variable also increases, that is, energy imports play a supporting role in economic growth, but with these two increasing variables, there is also an increase in harmful SOx emissions. This situation shows that environmental degradation occurs along with economic growth. On the other hand, it seems that Turkey has not yet achieved the level of economic prosperity at which environmental degradation will begin to decrease, as in the EKC hypothesis. The findings also provide important policy recommendations for Turkey's economy and environmental policies. It was emphasized that economic growth strategies should be reviewed and developed to guarantee the balance between economic growth and environmental sustainability and to create a greener economy.
Kükürt emisyonları için çevresel kuznets eğrisinin test edilmesi : Türkiye örneği
Keywords: Çevre ekonomisi; Çevre politikası; Çevresel açıdan; Çevresel Kuznets Eğrisi Environmental Kuznets Curve; Economic aspects; Economics; Ekonomi; Ekonomik yönleri; Environmental aspects; Environmental economics; Environmental policy; Türkiye