FIFA ve UEFA futbol organizasyonlarında şampiyon milli takım teknik direktörlerinin deneyim ve kariyer gelişimi süreçleri - Bayarslan, Bahadır (My University, 2023)
Araştırmanın amacı, 1930 – 2021 yılları arasında FIFA ve UEFA futbol organizasyonlarında şampiyonluk yaşamış teknik direktörlerin deneyim, görev süresi ve ilgili antrenörlük özelliklerinin analiz edilerek incelenmesidir. Araştırmanın modeli Temel Nitel Araştırma olarak, araştırmadaki veri toplama tekniği ise Doküman İncelemesi olarak belirlenmiştir. FIFA ve UEFA futbol organizasyonlarında şampiyonluk yaşamış teknik direktörlerin deneyim, görev süresi ve ilgili antrenörlük özelliklerine dair dökümanlardan elde edilen verilerin analiz edilerek karşılaştırıldı. FIFA Dünya Kupası ve UEFA Avrupa Futbol Şampiyonu teknik direktörlerinin, milli takım görevi öncesi ve milli takım görev süreçleri incelenerek, şampiyon milli takım teknik direktörleri arasındaki benzer ve farklı özellikler ayrıştırıldı. Avrupalı teknik direktörlerin Güney Amerikalı meslektaşlarına nispeten daha fazla deneyim kazandıktan sonra milli takım kariyerlerine adım attıkları anlaşıldı. Dünya Kupası kazanan Avrupalı teknik direktörlerin sayısı Güney Amerikalı meslektaşlarından fazla olsa da milli takım haricinde çalıştıkları takım sayısı ve başarı ortalamaları yakındı. Avrupa futbolunda, milli takım teknik direktörleri için oyunculuk ve antrenörlük sürelerinin daha uzun olduğu anlaşıldı. Bu durum Avrupa futbolunda milli takım teknik direktörlerinin göreve layık görülme sürecinde deneyim ve kariyere daha fazla önem verildiğini gösterdi. Avrupalı milli takım teknik direktörlerinin milli takım öncesi çalıştırdıkları takım sayıları ve deneyim sürelerinin ortalamalarının birbirine yakın olduğu, Avrupa futbolunda başarılı teknik direktörlerin istikrarlı bir iş deneyiminin akabinde milli takımlarda görev aldıkları görüldü.

The aim of the research is to analyze and analyze the experience, tenure and relevant coaching characteristics of coaches who have won championships in FIFA and UEFA football organizations between 1930 and 2021. The model of the research was determined as Basic Qualitative Research and the data collection technique in the research was determined as Document Analysis. Analyzing and comparing data on experience, tenure and relevant coaching characteristics of coaches who have won championships in FIFA and UEFA football organizations. Similar and different characteristics of FIFA World Cup and UEFA European Football Champion national team coaches were separated. European coaches stepped into their national team careers after gaining relatively more experience than their South American counterparts. Although the number of European coaches who won the World Cup is more than the South American coaches, the number of teams they work with and their average success rates are close, except for the national team. in European football, acting and coaching processes are longer for national team coaches. It was seen that the average number of teams and experience periods of European national team coaches before the national team was close to each other, and successful coaches in European football took charge in national teams after a stable work experience.
Experience and career development processes of champion national team coaches in FIFA and UEFA football organizations
Keywords: Career development; Coaching; Deneyim Football; Dünya kupası (Futbol); Experience; FIBA Dünya Şampiyonası; FIBA World Championship; FIFA Dünya Kupası; FIFA World Cup; Futbol; Futbol yöneticileri; Kariyer gelişimi; Soccer managers; Teknik Direktör; UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası; UEFA European Football Championship; World cup (Soccer)