Güzel sanatlar eğitiminde monobaskı tekniğinin etkin öğrenme ve mesleki beceri bağlamında öğretmen adaylarına kazanımları : eylem araştırması - Doksanoğlu, Ahmet (My University, 2020)
Bu araştırmada “Güzel Sanatlar Eğitiminde Etkin Öğrenme Becerisi” geliştirmede monobaskı tekniğinin öğrencilerin sanatsal ve mesleki becerilerine yönelik kazanımları incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak, güncel bir eğitim ortamı ve öğrenci gurubuyla (Yoğunluk Örneklemi), “derinlik, yoğunluk ve öznellik” doğrultusunda deneyime dayalı bir süreç yürütüleceğinden, nitel araştırma tekniklerinden “Araçsal Durum Çalışması” kullanılmıştır. Etkin öğrenme becerisi bağlamında monobaskı pratikleri “örgütleme”, “uyum”, “özümleme” ve “uygu” gibi süreçler ile olan bağlantıları sebebiyle Piaget’in yapılandırmacı yaklaşımı ile ilişkilendirilmiş ve araştırmanın problematiğine uygun şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Öğrencilerle yapılan monobaskı uygulamaları göstermiştir ki; eğer monobaskı süreci doğru bir şekilde yapılandırılırsa öğrencilerin öğrenme stratejilerini kullanabilmeleriyle birlikte teknik bilgiyi edinmelerine ve pekiştirebilmelerine, yaratıcılıklarına, zamanı etkin kullanmalarına, hızlı karar vermelerine ve tasarım öğelerini yüzeyde etkili kullanmalarına katkı sağlar. Bunun yanında monobaskı tekniği, öğrencilerin diyalektik bir öğrenme süreci oluşturmasında ve bilgiyi yapılandırarak düşüncelerini özgün bir anlatım diline dönüştürebilmelerinde ve etkin öğrenci özellikleri kazandırma bakımından etkili bir araçtır.

In this study, the acquisitions of monoprint technique towards students' artistic and professional skills in developing Effective Learning Skills in Fine Arts Education were examined. As the research method, as a process based on experience will be carried out in line with depth, intensity and subjectivity with an up-to-date educational environment and student group (Intensity Sample), one of the qualitative research techniques, Instrumental Case Study was used. In the context of effective learning skills, monoprinting practices have been associated with Piaget's constructivist approach due to their connection with processes such as organizing, adaptation, assimilation and apply and tried to be explained in accordance with the problematic of the research. Monoprint applications with students showed that If the monoprint process is properly structured, it contributes to the students' ability to use learning strategies, to acquire and reinforce technical knowledge, to their creativity, to use time effectively, to make quick decisions and to use design elements effectively on the surface. In addition, monoprinting technique is an effective tool for students to create a dialectical learning process and to transform their thoughts into an original expression language by structuring the information and to gain effective student characteristics.
Achievements of monoprint technique for teacher candidates in the context of effective learning and professional skills in fine arts education : action research
Keywords: Active Learning; Baskıresim; Etkin Öğrenme Art Education; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Monobaskı; Monoprint; Öğrenim ve öğretim; Painting; Printmaking; Resim; Sanat Eğitimi; Study and teaching