Box-jenkins modeli ile bağımsız denetim uygulaması - Horasan, Esat Burç (My University, 2011)
Muhasebecilik mesleğinin doğuşu kadar eski olan bir diğer meslek de denetçiliktir. Günümüzde bilgisayar dünyası ve bilgisayar destekli teknolojik olanaklarda ortaya çıkan hızlı gelişmeler, muhasebe faaliyetlerinin denetiminde büyük ölçüde bir gelişim ve etkinliği beraberinde getirmiştir. Denetim tekniklerinden özellikle, analitik inceleme prosedürleri, bu değişimden önemli ölçüde yararlanmış ve geçmişe kıyasla çok daha çeşitli ve etkin uygulama alanları bulmuştur. Çalışmamızda, muhasebe denetimi sürecinde, etkinliği ve başarıyı arttırabilmek adına, zaman serileri analizi ve bu analizde yaygın şekilde kullanım alanı olan Box-Jenkins model kurma stratejisinin, bir tür analitik inceleme prosedürü olarak kullanılıp kullanılamayacağı tartışılmıştır. Bu amaca yönelik olarak, uluslararası ölçekte faaliyet gösteren bir yabancı firmanın finansal rasyolarının, gelecekte alacağı değerler, ilgili model ile tahminlenmiş, bu tahminler ışığında oluşturulan denetçi beklentilerinden muhasebe denetimi sürecinde ne şekilde yararlanılabileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuş ve yorumlar getirilmiştir.

Being an auditor is known to be a profession which is as old as being an accountant. Thanks to the rapid developments in computers world and computer backed technologic facilities, auditing operations have recorded some noteworthy improvements and also a major augmentation of effectiveness. Among all of the auditing techniques, particularly analytical procedures have benefited from this conversion and been able to find some new and more efficient opportunuties in order to be used in the course of an audit, especially when compared to the past. The principal point that our thesis study mainly focuses on is, whether time series analysis and its frequently used method, the Box-Jenkins model setting strategy, can be used as a type of analytical procedures during the process of an audit. In order to test this hypothesis, the future values of financial ratios of a foreign international scale company were forecasted via this model, and it is evaluated and then commented, how auditor's expectations, which were shaped in the light of these forecasts would be benefited from during the course of an audit.
Keywords: Bağımsız Denetim; Muhasebe; Muhasebe Denetimi