Meta-topolin ve olomisinin hücre devri-poliamin ilişkisine etkisi - Tüfekçi, Mehmet Ali (My University, 2003)
META-TOPOLİN VE OLOMİSİNİN HÜCRE DEVRİ-POLİAMİN İLİŞKİSİNE ETKİSİ .Bu çalışmada aromatik bir sitokinin olan mT ve bir antisitokinin olan ve aynı zamanda CDK inhibitörü olan OLO in Allium cepa kök ucu hücrelerinde hücre bölünmesi-PA ilişkisine etkisi ve bu ilişkiyle ilgili olarak total protein miktarına, peroksidaz aktivitesine ve diaminoksidaz aktivitesine etkileri araştırıldı. mT 10 mM ve OLO 100 mM olacak şekilde 14 ve 28 saat olmak üzere iki farklı zaman diliminde uygulandı. Araştırma sonucunda mT nin uygulanan doz ve sürelerde mitotik indeks üzerinde önemli bİr etkisinin olmadığı, OLO in ise her iki süre zarfında da mitotik indekse ket vurduğu tespit edildi. Bunun yanında, her iki maddenin de kromozom köprüleri, mikronukleus ve 2-26 nukleuslu hücreler gibi mitotik anormalliklere neden olduğu gözlendi. PA miktarı üzerine etkileri incelendiğinde mT in PA miktarında kayda değer bir etkisinin olmadığı, OLO in 14 saat süreli uygulamada PA miktarını arttırdığı, ancak 28 saat süreli uygulamada ise önemli bir oranda azalmaya neden olduğu gözlendi. mT ve OLO in tüm uygulama sürelerinde total protein miktarında azalmaya neden oldukları tespit edildi. Peroksidaz aktivitesi 28 saat mT uygulaması ile azalırken 14 saat mT ve tüm uygulama sürelerinde OLO tarafından teşvik edildiği belirlendi. OLO her uygulama süresinde diaminoksidaz aktivitesinde bir artışa neden olurken mT in 14. saatte etkili olmayıp 28. saatte bir artışa yol açtığı saptandı. Ağustos, 2003 Mehmet Ali TÜFEKÇİ

THE EFFECT OF META-TOPOLIN AND OLOMOUCINE ON THE CELL CYCLE-POLYAMINE RELATION In this study, the effect of aromatic cytokinin mT and anticytokinin OLO which is an inhibitor of CDK, on the relation of the cell division-PA amount was investigated and total protein, peroxidase activity and diaminoxidase activity were measured in the root tips of Allium cepa. mT at 10 mM and OLO 100 mM concentrations were applied for 14 and 28 hours to the root tips. Mitotic index was not effected by mT but it was inhibited by OLO at the treatment times. They caused some irregularities such as chromosomes bridges, micronuclei, 2-26 nucleated cells. It was observed that mT had no significant effect on the amount of P A, whereas OLO increased PA amount at 14 hours, whereas it sharply decreased at 28 hours. mT and OLO caused an decrement at the total protein amount at both treatment times. The activity of peroxidase was inhibited by mT at 28 hours stimulated at 14 hours. The peroxidase activity was also enhanced by OLO at both treatment times. OLO caused an increment at the activity of diaminoxidase at both times, whereas mT had no effect at 14 hours but it was increased at 28 hours. Ağustos, 2003 Mehmet Ali TÜFEKÇİ
Keywords: Biyoloji; Molaküler botanik