Gebelik ve doğumda geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonunun postpartum dönemde cinsel sağlık üzerine etkisi - Gürgün, Sümeyye (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışma, gebelikte veya doğumda COVİD-19 tanısı konulmuş kadınların doğum sonu cinsel sağlığına etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Mayıs 2021-Aralık 2021 tarihlerinde yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya alınma kriterlerine uyan COVİD-19 enfeksiyonu geçiren (n=200) ve COVİD-19 enfeksiyonu geçirmeyen (n=200) 400 doğum sonrası 4-6 arasındaki dönemde olan kadınlar çalışmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından literatür bilgileri doğrultusunda geliştirilen tanılama formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Kadın Cinsel İşlev Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Gebeliğinde COVİD-19 (-) olan kadınların BDÖ puan ortalaması 11,78±7,81 ve KCİÖ puan ortalaması 24,59±8,24 olarak belirlenmiştir. Gebeliğinde COVİD-19 (+) olan katılımcıların BDÖ puanı 11,46±10,14 ve KCİÖ puan ortalaması 24,06±7,09 olarak belirlenmiştir. Gebeliğinde COVİD-19 enfeksiyonu geçirmeyenlerin %52,7’sinin KCİÖ puanı 27 ve üstü cinsel fonksiyon iyiliği bulunmuştur. COVİD-19 enfeksiyonu geçirenlerde bu oran %47,3’tür (p>0,05). Gebeliğinde COVİD-19 enfeksiyonu geçirmeyen kadınların KCİÖ puanı ile BDÖ puanı arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu (r=-0,386, p<0,001) saptanmıştır. Sonuçlar: Gebelikte ya da doğumda COVİD-19 enfeksiyonu geçiren kadınların, geçirmeyenlere göre BDÖ puan ortalamalarının yüksek ve KCİÖ puanları düşük olduğu belirlenmiştir. COVİD-19 enfeksiyonunun uzun dönem etkilerinin daha fazla araştırılmasına gereksinim vardır.

Objective: This study was planned to determine the effect on postpartum sexual health of women diagnosed with COVİD-19 during pregnancy or delivery. Materials and Methods: The research is a descriptive study conducted between May 2021 and December 2021 in Esenler Gynecology and Pediatrics Hospital. In the study a total of 400 women who met the inclusion criteria and accepted to participate in the study, who applied for control 4-6 months after delivery, were included in the study, 200 women with positive COVID-19 test results at pregnancies or births and 200 who did not have COVID-19. In the collection of the data, the diagnostic form developed by the researchers in line with the literature information, BDI and FSFI were used. Findings: The mean FSFI score of women with COVID-19 (-) during pregnancy was 24.59±8.24 and the mean BDI score was 11.78±7.81. The mean FSFI score of those who had COVID-19 during pregnancy was determined as 24.06±7.09 and the BDI score was 11.46+10.14. It was found that 52.7% of the women who did not have COVID-19 during pregnancy had a BDI score of 27 and higher sexual function. This rate is 47.3% (p>0.05) in those who have had COVID-19. It was determined that there was a statistically significant and negative correlation (r=-0.386, p<0.001) between the BDI score and the FSFI score of the women who did not have COVID-19 during pregnancy. Conclusions: It was determined that women who had COVID-19 during pregnancy or birth had lower FSFI scores and higher BDI score averages than those who did not. More research is needed on the long-term effects of COVID-19 infection.
Keywords: Cinsel sağlık; Cinsellik; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); COVİD-19; Delivery, Obstetric; Depression; Depresyon COVID-19; Doğum; Gebelik; Postpartum; Pregnancy; Sexual health; Sexuality