Bir sanatçı çiz testi ile 7-9 yaş arası çocukların sanatçı imajlarının incelenmesi - Ünal, Kaan (My University, 2025)
Bir sanatçı çiz testi ile 7-9 yaş arası çocukların sanatçı imajlarının incelenmesi Son yüzyılda eğitim alanında köklü birtakım değişimler meydana gelmiştir ve bu değişimlerin en dikkat çekici boyutu, eğitimde ifade merkezli yaklaşımların giderek daha fazla ön plana çıkması olmuştur. Geçmişte öğretmen odaklı, daha pasif bir model benimsenirken, günümüzde öğrencinin aktif katılımcı olduğu ve süreci yönlendirdiği bir eğitim anlayışı öne çıkmaktadır. Bu dönüşümün temelinde, öğrencilerin kendi bireysel farklılıklarını, düşüncelerini ve yeteneklerini özgürce ifade etmelerine duyulan ihtiyaç yatmaktadır. Dolayısıyla eğitimde katılımcılık, özgünlük ve bireysel ifadenin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Sanat eğitimi, eğitimde ifade ve özgünlüğü merkezine alan önemli bir alan olarak dikkat çekmektedir. Öğrencilerin sanat aracılığıyla kendilerini tanımaları, özgün çalışmalar üretmeleri ve bir birey olarak kendilerini gerçekleştirmeleri, sanat eğitiminin en temel hedeflerinden bazılarıdır. Bu süreçte geçmiş ve güncel sanat akımları, tarzları, yaklaşımları ve üslupları incelenerek öğrencilere geniş bir perspektif sunulur. Böylece öğrenciler, sanatın tarihsel gelişimini ve çağdaş boyutlarını tanıyarak kendi ifade biçimlerini zenginleştirme fırsatı bulurlar. Ancak sanatın kendi doğasında bulunan akışkanlık, kavramların ve uygulamaların zaman içinde değişmesini beraberinde getirir. Zaman, mekân, kültür ve bireysel tecrübe gibi unsurların etkisiyle bu değişimler hız kazanır ve dolayısıyla sanat eğitimi yöntemleri de buna paralel şekilde dönüşmek zorundadır. Ülkemizde sanat eğitiminin genellikle Batı merkezli bir yaklaşım benimsediği gözlemlenmektedir. Bu durumun kökeninde tarihi, kültürel ve eğitim politikalarına dayanan çeşitli faktörler yer alırken, söz konusu yaklaşımın öğrenim çağındaki çocuklar ve gençler üzerindeki etkisi de oldukça büyüktür. Sanatın ve sanatçıların algılanma biçimi, bu genç zihinlerde önemli izler bırakabilir; dolayısıyla sanatçı kimliğine yönelik oluşan imaj, çocukların yaratıcılık ve kendini ifade etme süreçlerini doğrudan etkileyebilir. İfade alanında rehber ve rol model olan sanatçıların nasıl algılandığı, yalnızca çocukların değil yetişkinlerin sanat dünyasındaki önyargı ve beklentilerini de şekillendirebilir. Bu noktada “Bir Sanatçı Çiz” testi, çocukların sanatçı kavramına dair algılarını ve düşüncelerini ortaya koymak amacıyla tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında Doküman analizi yöntemi kullanılacak olup, testten elde edilen veriler (yani katılımcıların çizimleri ve bu çizimlere dair betimleyici metinler), içerik analizi yöntemi yardımıyla sınıflandırılmış ve tematik analiz doğrultusunda derinlemesine yorumlanmıştır. Bu uygulama, çocukların sanatçıya dair zihinlerinde oluşturdukları imgelerin ne denli zengin, yaratıcı veya kalıplaşmış olduğunu anlamamıza imkân tanıyacaktır. Ayrıca elde edilen bulguların, sanat eğitiminde izlenecek yöntemlerin geliştirilmesine, eğitim materyallerinin çeşitlendirilmesine ve öğrencilerin yaratıcı ifadesini destekleyecek yeni yaklaşımların benimsenmesine katkıda bulunması beklenmektedir. Böylelikle, sanat eğitiminin hem akademik hem de toplumsal boyutta daha işlevsel ve kapsayıcı bir hale geleceği öngörülmektedir.

Examination of the artist images of children aged 7–9 through the draw-an-artist test In the past century, significant transformations have occurred in the field of education, with one of the most notable aspects being the growing prominence of expression-centered approaches. Whereas traditional models were predominantly teacher-centered and passive, contemporary education emphasizes active student participation and learner-driven processes. At the heart of this transformation lies the need for students to freely express their individual differences, thoughts, and talents. As a result, fostering participation, originality, and personal expression in education has gained great importance. Art education stands out as a vital domain that centers on expression and originality. Through art, students are encouraged to explore themselves, produce original works, and achieve self-realization as individuals—core goals of art education. In this process, past and current artistic movements, styles, approaches, and techniques are examined to offer students a broad perspective. This enables them to enrich their modes of expression by understanding the historical and contemporary dimensions of art. However, due to the fluid nature of art, its concepts and practices inevitably evolve over time. Influenced by factors such as time, space, culture, and individual experience, these transformations accelerate and, accordingly, the methods of art education must evolve as well. In our country, it is observed that art education generally adopts a Western-centric approach. This tendency stems from various historical, cultural, and policy-related factors, and it significantly influences children and young people during their educational years. The way art and artists are perceived can leave lasting impressions on young minds; hence, the image formed around the artist identity can directly affect children's creativity and self- expression processes. How artists—who serve as guides and role models in the realm of expression—are perceived can shape not only children’s but also adults’ biases and expectations within the art world. At this point, the “Draw an Artist” test has been designed to reveal children’s perceptions and ideas about the concept of the artist. In this study, the document analysis method is employed, and the data obtained from the test (namely, participants' drawings and the descriptive texts related to these drawings) are categorized through content analysis and interpreted in-depth using thematic analysis. This application will allow us to understand how rich, creative, or stereotyped the mental images children have of artists truly are. Furthermore, the findings are expected to contribute to the development of more effective art education methods, diversification of educational materials, and adoption of new approaches that support students’ creative expression. In this way, art education is envisioned to become more functional and inclusive both academically and socially.
Examination of the artist images of children aged 7–9 through the draw-an-artist test
Keywords: Art Education; Artist; Artist Image; Çizim Testi Art; Drawing Test; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sanat; Sanat Eğitimi; Sanatçı; Sanatçı İmajı; Study and teaching