Makasıd düşüncesinin ortaya çıkışı ve ilk kaynakları - Yılmaz, Ömer (My University, 2010)
Maslahat, Makasıd MAKASID DÜŞÜNCESİNİN ORTAYA ÇIKIŞI VE İLK KAYNAKLARI ÖZET Makasıd düşüncesinin ortaya çıkışında maslahat, talil, hüsün-kubuh ve aslah tartışmaları etkindir. Makasıd düşüncesine ilişkin ilk terim ve tartışmalar Kaffal Şâşî’de görülmektedir. Kaffal, Cüveynî ve Gazzâlî Horasan bölgesindeki Eş’arî/ Şâfiî hukukçular olarak makasıd düşüncesinin ilk kaynaklarını oluşturmaktadır. Mutezilenin savunduğu Hüsün-kubuhun aklîliği ve aslah görüşlerine Eş’arî geleneğin cevabı makasıd düşüncesini oluşturmaktadır. Makasıdın zarûriyyât hâciyyât tahsîniyyât şeklinde kısımlara ayrılması Şâfiî mezhebinin mürsel maslahata bakışını yansıtmaktadır. Purpose, benefit EMERGENCE OF THE THEORY AND THE FİRST MAKASID REFERENCES

The debate about maslaha, talil, husun-kubuh and aslah is effective in the emergence of makasid. The first reference to makasid comes from Kaffal Shashi. Kaffal, Cuveyni, and Gazhali who have early references about makasid are Ashari/ Shafii scholars in the Horasan. The response of Ashari School to the view of Mu’tazile School about husun-kubuh and aslah constitutes the theory of makasid. The separation of makasid such as zaruriyyat, haciyyat, and tahsiniyyat directs the Shafii School to the mursel maslaha.
Keywords: İslam Hukuku; Maslahat