Türkiye'de yenilenebilir enerji ve yeşil işler - Arslan, Ahmet (My University, 2023)
İnsanlık tarihinin son üç yüzyılı, ilerlemecilik ve kalkınmacılık anlayışının benimsenmesine paralel olarak sanayi üretiminin hızlı artışıyla önceki asırlardan önemli ve büyük bir ayrışmayı temsil etmektedir. Üretimin ve enerji ihtiyacının sürekli olarak artması, yeryüzünün tüm kaynaklarının aşırı kullanımını ve doğanın sınırlarının zorlanmasını beraberinde getirmiştir. Tarihsel olarak fosil enerji kaynaklarının yoğun kullanımı, atmosferde sera gazlarının aşırı birikimine neden olmuş ve insanlığı küresel ısınma gerçeği ile karşı karşıya bırakmıştır. Bu çalışma, esasen bu üretim sisteminin sürdürülebilir olmadığını ortaya koymakta, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin başarılması için yenilenebilir enerji dönüşümünün gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Ayrıca fosil enerji kaynaklarından uzaklaşıldığı taktirde ekonomik büyümenin ve istihdamın azalacağı şeklindeki geleneksel kapitalist ezberin yanlış olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Türkiye muazzam yenilenebilir enerji potansiyeli ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için büyük fırsatlara sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik edecek çevresel, teknolojik ve kurumsal yenilikleri içeren uygun bir politika karışımının, Türkiye'de istihdam yanlısı, çevre dostu ve sürdürülebilir bir büyüme yolu için zemin hazırlayabileceğini ve bu yönüyle Türkiye’nin birçok gelişmekte olan ülkeye örnek teşkil edebileceğini söylemek mümkündür.

The last three centuries of human history represent an important and great divergence from previous centuries with the rapid increase in industrial production in parallel with the adoption of the understanding of progressivism and developmentalism. The continuous increase in production and energy needs has resulted in the excessive use of all the resources of the earth and the pushing of the limits of nature. Historically, the intense use of fossil energy sources has caused excessive accumulation of greenhouse gases in the atmosphere and has confronted humanity with the reality of global warming. This study indicates that this production system is not sustainable and reveals the need for renewable energy transformation to achieve sustainable development goals. In addition, it tries to indicate that the traditional capitalist belief that, economic growth and employment will decrease if fossil energy sources are avoided, is wrong. Türkiye has great opportunities to achieve its sustainable development goals with its enormous renewable energy potential. It is possible to say that an appropriate policy consisting of environmental, technological and institutional innovations that promotes the use of renewable energy resources can lay the groundwork for a pro-employment, environmentally friendly and sustainable growth path in Türkiye, and in this respect, Türkiye can set an example for many developing countries.
Renewable energy and green jobs in Türkiye
Keywords: Çevre koruma; Çevre politikası; Çevresel yönleri; Energy conservation; Energy policy; Enerji politikası; Environmental aspects; Environmental policy; Green economy; Green energy; Green growth; Green job; Renewable energy; Renewable energy sources; Sustainable development; Sürdürülebilir kalkınma; Turkey; Türkiye; Yenilenebilir enerji; Yenilenebilir enerji kaynakları; Yeşil büyüme; Yeşil ekonomi; Yeşil enerji; Yeşil iş