Uluslararası bakalorya diploma programı ile ortaöğretim kimya dersi öğretim programının karşılaştırmalı incelenmesi - Aygün, Yeliz (My University, 2024)
Araştırmanın temel amacı, Uluslararası Bakalorya (IB) eğitimi verilen özel okullarda ve MEB’in devlet okullarında okutulan Kimya dersine ilişkin öğretim programlarının kazanımları bakımından içerik analizini yapmak ve bu analiz sonucunda her iki öğretim arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın analiz kısmında karşılaştırmalı doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Analiz yapılırken özellikle kazanımlardaki; konuların benzerlik ve farklılıkları, kapsam ve derinliğindeki benzerlik ve farklılıkları, ölçme ve değerlendirme metotlarındaki benzerlik ve farklılıkları, uygulamalı aktivitelerin benzerlik ve farklılıkları, bağlam ve örneklem açısından gerçek dünyadan örnekler sunmasına ve günlük yaşamla bağlantısına ait benzerlik ve farklılıkları, bilim insanlarından verdiği örneklere bakımından benzerlik ve farklılıkları, öğrencilere sunduğu 21. yüzyıl becerileri bakımından benzerlik ve farklılıkları, kazanımlarda kullanılan ifadelere bakımından benzerlik ve farklılıkları şeklinde gruplara ayrılmış temel öğeler ayrı ayrı incelenmiştir. Araştırmanın sonunda ülkemizdeki okullarda okutulan bu öğretim programları arasında, kazanımlardaki konulara dair benzerlik ve farklılıklar bakımından, kapsam ve derinliğe dair benzerlik ve farklılık bakımından, ölçme ve değerlendirmeye dair benzerlik ve farklılık bakımından, öğrencilere kazandırdıkları 21. yüzyıl becerilerine dair benzerlik ve farklılık bakımından ve kazanımı şekillendiren ifade ediliş şekilleri ve eylemlere dair benzerlik ve farklılık bakımından bulgular ve sonuçlar çalışmanın sonunda belirtilmiştir.

The main purpose of this research is to make content analysis in terms of objectives of the International Baccalaureate (IB) Chemistry Curriculum taught in private schools and the Ministry of Education Chemistry Curriculum taught in public schools and according to this analysis, to identify the similarities and differences between the two curricula. The comparative document analysis method has been used in the analysis part of this research. While analyzing, fundamental elements related to the objectives were examined separately, including similarities and differences in the content of topics, similarities and differences in the scope and depth, similarities and differences in measurement and evaluation methods, similarities and differences in applied activities, similarities and differences in providing real-world examples and connections to daily life, similarities and differences in providing examples from scientists, similarities and differences in terms of gaining 21st-century skills to students, and similarities and differences in the expressions used in the objectives. The findings and the results have been mentioned at the end of the research among the educational programs taught in schools in our country in terms of topics covered in the objectives, similarities and differences in the scope and depth, similarities and differences in measurement and evaluation, similarities and differences in gaining 21st-century skills to students, and similarities and differences in the expressions and actions shaping the objectives.
Comparative investigation of the international baccalaureate diploma program and the secondary school chemistry curriculum
Keywords: Chemistry; Chemistry Education; Chemistry Teaching Program; Comparative Document Analysis; Karşılaştırmalı Doküman Analizi International Baccalaureate Diploma Program; Kimya; Kimya Eğitimi; Kimya Öğretim Programı; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Uluslararası Bakalorya Diploma Programı