Doğu-batı söylemleri çerçevesinde Türkiye – Avrupa/avrupa birliği algıla(mala)rı - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Coğrafi kriterlere referansla kullanılan Doğu-Batı, Kuzey-Güney gibi tanımlamalar ve bu tanımlar çerçevesinde yapılan sınıflandırmalar ve ayrıştırmalar, özünde, bilinçli olarak tasarlanan ve kültürel ve sosyal kodlar aracılığıyla belli algıların, imgelerin ve imajların yaratılmasına hizmet eden siyasi sembollerdir. Bu çalışma, tarihsel perspektifte inşa edilen Doğu-Batı söylemlerinin günümüzdeki ‘temsilcileri’ konumundaki Türkiye ve Avrupa’yı merkezine alarak, uzun yıllardır farklı açılardan çalışılmakta olan Türkiye-Avrupa/Avrupa Birliği ilişkilerini dayatılan coğrafyanın karşılıklı imgeleme ve algılama üzerindeki etkisi çerçevesinde ve, ağırlıklı olarak, dış politika bağlamında tartışacaktır. Söz konusu tartışma günümüzde Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yaşanan gerilimin iki taraf arasında, uzun zaman önce, görünürde coğrafya üzerinden yaratılan ancak özünde siyasi-kültürel-sosyal ve felsefi çağrışımları da içeren imgeler üzerinden sürdürülen bir rekabet ve çatışma olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.

The definitions of East-West and/or North-South referring to the geographical criteria and classifications as well as differentiations within the framework of those definitions are consciously designed political symbols. They serve to create certain perceptions and images through cultural and social codes. This study will focus on Turkey and Europe, as the modern representatives of the historically constructed East-West discourses and discuss Turkey-EU/rope relations within the framework of the impact of the imposed geography on the mutual imaginations and perceptions, mainly, from a foreign policy perspective. The discussion aims to show that the current tension between Turkey and the EU is a long-lasting competition and conflict between the two sides over the images which seem to be created by geography long times ago, but, have political-cultural-social and philosophical connotations essentially.
Perceptions of Turkey and europe/european union within the framework of east-west discourses