Okul çağındaki çocuklarda tas1r2 geni rs9701796 genotipleri ile diş çürüğü ve şekerli tat hissinin algılanması arasındaki ilişkinin araştırılması - Bozkuş, Hasan Mert (My University, 2013)
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA TAS1R2 GENİ rs9701796 GENOTİPLERİ İLE DİŞ ÇÜRÜĞÜ VE ŞEKERLİ TAT HİSSİNİN ALGILANMASI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI TAS1R2 geni rs9701796 genotipleri kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (qPZR) yöntemi ile saptandı. TAS1R2 geni rs9701796 polimorfizmi için genotip sıklıkları daimi dişinde çürüğü bulunmayan grupta, C/ C (homozigot yabanil)+C/ G (heterozigot), G/ G (homozigot polimorfik) genotipler için sırasıyla %28.3, %71.7 ve daimi dişinde 3’ten fazla çürüğü olan grupta ise %29.3, %70.7 olarak belirlendi. TAS1R2 geni rs9701796 genotip sıklıkları daimi dişinde çürüğü bulunmayan ve daimi dişinde 3’ten fazla çürüğü bulunan gruplar arasında istatistiksel anlamlılık tespit edildi (p=0.04). Oluşturulan tüm gruplarda, homozigot polimorfik (G/ G) genotip sıklığı heterozigot (C/ G) ve homozigot yabanil (C/ C) genotiplerin sıklığından yüksek olarak saptandı. Bel çevresi (p=0.003), boy (p=0.0001), kilo (p=0.0001), kalça (p=0.0001), vücut kütle indeksi (p=0.001), yağ kütlesi (p=0.002), yağsız vücut kütlesi (p=0.0001) ölçümleri süt dişinde çürüğü bulunmayan grupta, süt dişinde 7’den fazla çürüğü olan gruba göre daha yüksek bulundu.Yağ kütlesi ölçümleri, %0’lık sukroz solüsyonunu şekerli algılayan grupta, şekersiz algılayan gruba göre daha yüksek bulundu (p=0.036). Boy ölçümleri ise, daimi dişinde 3’ten fazla çürüğü olan grupta, daimi dişinde çürüğü bulunmayan gruba göre daha yüksek bulundu (p=0.002) Süt dişinde çürük bulunan çocukların boy, bel, kalça ölçüsü,kilo, YVK, YK ve VKİ gibi değerlerinin düşük olması, çocuklarda bulunan süt dişi çürüklerinin gelişimini etkileyebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte vücuttaki yağ kütlesinin azalmasıyla birlikte şekerli tat algısının bozulması nedeniyle, yağ kütlesinin tat algısına etkisi olduğu öngörülmektedir. ekerli tat algısı, TAS1R2, diş çürüğü, yağ kütlesi.

ANALYZING THE RELATIONSHIP OF TAS1R2 GENE rs9701796 GENOTYPES WITH DENTAL CARIES AND SWEET TASTE PERCEPTION IN SCHOOL-CHILDREN TAS1R2 gene rs9701796 genotypes were determined with quantitative polymerase chain reaction (qPCR) method. TAS1R2 gene rs9701796 genotype frequencies were determined as 28.3%, 71.7% respectively for C/ C (homozygous wild type)+C/ G (heterozygous), G/ G (homozygous polymorphic type) genotypes in the children without permanent tooth decay; whereas 29.3%, 70.7% for the children with more than 3 permanent tooth decay (p=0.04). The frequency of homozygous polymorphic genotypes of TAS1R2 gene rs9701796 polymorphism was found to be higher than homozygous wild type and heterozygous genotypes in all study groups. In children with more than 7 primary tooth decay, waist circumferance (p=0.003), height (p=0.0001), weight (p=0.0001), hip (p=0.0001), body mass index (p=0.001), fat mass (p=0.002), lean body mass (p=0.0001) measurements were significantly lower than children without primary tooth decay. Fat mass measurements were found to be higher in the study group perceiving 0% sucrose solution as sweety compared to non-sweety perceiving group (p=0.036). Low waist circumference, height, weight, BMI, lbm and fat mass measurements in children with more than 7 primary tooth decay may indicate primary tooth decay to be effective over pediatric development. However, low fat mass values may lead to non-functional sugar taste in children with faulty taste perception. Key words: sweet taste perception, TAS1R2, dental caries, fat mass.
Keywords: Biyoloji