Yaşamda anlam, dindarlık, hayat memnuniyeti üzerine bir araştırma (lise öğrencileri örneklemi) - Tarhan, Senanur (My University, 2020)
Bu araştırma lise öğrencilerinde yaşamda anlam, hayat memnuniyeti ve dindarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul’da farklı liselerde öğrenim gören 232 erkek,301 kız olmak üzere toplamda 533 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Anket formunda kişisel bilgi formu, Yaşamda Anlam Ölçeği, Hayat Memnuniyeti Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmanın ilk bölümünde yaşamda anlam, hayat memnuniyeti ve dindarlık kavramları ekseninde teorik bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise elde ettiğimiz verilerin analizi yapılmış; değişkenler arasındaki ilişkiler ortaya koyulmuştur.Araştırma sonucunda yaşamda anlam, hayat memnuniyeti ve dindarlık değişkenleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca bu değişkenler ile bazı demografik değişkenler arasında da anlamlı ilişki tespit edilmiştir.

This research aims to reveal the relationship between high school students’ meaning in life, life satisfaction and religiousness levels. The sample group of the study consists of a total of 533 students, including 232 males and 301 females, from different high schools in Istanbul. Questionnaire technique was used in the research. Personal Information Form, Meaning in Life Scale, Life Satisfaction Scale and Religiosity Scale were used in the questionnaire. In the first part of the research, theoretical information was given in the axis of the concepts of meaning in life, life satisfaction and religiosity. In the second part, the data we obtained were analyzed; Relationships between variables are revealed. As a result of the research, a positive significant relationship was found between variables of meaning in life, life satisfaction and religiosity. Additionally, a significant relationship was found between these variables and some demographic variables.
Keywords: Adolescents; Dindarlık; Ergenler Meaning in Life; Felsefe ve din; Hayat Memnuniyeti; High school students; Life Satisfaction; Lise öğrencileri; Philosophy and religion; Piety; Religiosity; Yaşamda Anlam