Finansal krizlerin finansal güvenlik ağlarının evrimine etkisi - Ersoy, Haluk (My University, 2010)
Bu çalışmada, finansal sistemin tarihi bir perspektif içinde 2008 finans krizi sonrasında nasıl şekilleneceği konusu değerlendirilmeye çalışılmıştır. Finansal Güvenlik Ağları ölçeğinde konu hakkında tarihi gelişim, dünya uygulamalarından örnekler verilmiştir. Çalışmanın sistematiğinde ekonomik faaliyetlerin bir döngüsü olduğu düşüncesinden hareketle, krizlerle sonuçlanan finansal faaliyetlerin geçtiği aşamalar, bu aşamaların sonunda başladığı yere nasıl geldiği aktarılmaya çalışılmıştır. Bu döngü içinde Finansal Güvenlik Ağlarının nasıl konumlanması gerektiğine ilişkin uluslararası arenada yapılan çalışmalar ve bu konumlanmanın uzun vadede ne anlama geleceği üzerinde durulmuştur. Kapitalist sistemin kar ile zarar arasında hareket eden çevriminin 2008 finans krizi sonrasında sert regülasyonların yürürlüğe konulması ile sonlanması ihtimali her geçen gün artmaktadır. Bu ihtimalin gerçekleşmesi uzun dönemli bir yeniden yapılanma ve durgunluk döneminin başlangıcı olacaktır. Geçiş sürecinin sürdürülmesinin tercih edilmesi daha büyük bir krizin uzun vadede yeniden yaşanması sonucunu doğuracaktır. Sonuç itibariyle liberal yaklaşımın yeni kar üretecek faaliyet alanları, yeni servet üretecek lokasyonlar bulamaması halinde tarihi kırılmalarından birini yaşamaya aday olduğu öngörülmektedir.

In this study, the topic how the financial system has been shaped after financial crisis of 2008 is tried to be analyzed in a historical perspective. World samples, historical development and general information on the topic are presented on a scale of financial safety nets. The phases of financial activities which are resulted in crises and how these phases returned back to the starting point are depicted with an understanding that the nature of economic activities is cyclical according to systematic of this study. International studies on how financial safety nets should be positioned in this cycle and the meaning of this positioning on the longer run are discussed. Capitalist system’s cycle between profit and loss may come to an end under the influence of strict regulations enforced after financial crisis of 2008. Realization of this possibility will be the beginning of a period of stagnation and restructuring on the longer run. Preference for the continuation of transition period will result that a bigger crisis would be lived again on the future. As a result, it is foreseen that the liberal approach would possibly live one of the historical crashes if it could not find activity fields to produce new profits and places to produce new wealth.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Krizler; Krizler; Sermaye Piyasası