Facebook Loves: Depression, Psychosis and Online Romance, Report of Three Cases - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu yazı internetin sosyal paylaşım ağlarının ve çevrimiçi ilişkilerin kendimizi tanımlama biçimlerimizi, gerçekliğe ve ruh sağlığına bakış açılarımızı nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Yazarlar bilgisayar temelli iletişimin modernliğin ayrılmaz bir vasfı haline gelen zaman-mekan sürekliliğini en iyi şekilde temsil ettiğini düşünmektedir. İnternet mekanlarının dinamik oluşumu, kişiler arası etkileşimi ve iletişimi yeni biçimlerde etkilemekte ve zaman-mekan sürekliliğinde gözle görülür bir değişim meydana getirmektedir. Bu değişim, zamanın geride bırakıldığı siber alanın sanal dünyasında, yeni bir kişiler arası ilişki duygusunu yaratmaktadır. Geçmişte yüz yüze yürütülen ve kurulan ilişkilerin yerini, artık sosyal teknolojinin ürettiği yeni bir ilişki tarzı almaktadır. Bu makalede internet kullanımının yakınlık ilişkilerimizi ve özelde romantik ilişkilerimizi nasıl dönüştürdüğü ve bunun ruh sağlığına etkilerini tartışıyoruz. Sosyal paylaşım ağları üzerinden giderek daha fazla insan romantik ilişki kurmaktadır. Bu ağlar arasında Facebook, ortak ilgi alanları olan insanları bir araya getiren bir medya ortamı olarak dikkat çekmektedir. Yazarlar psikiyatrik yardım isteyen üç olgu üzerinden sosyal paylaşım ağlarının ruh sağlığına etkisini tartışmaktadır. Facebook içinde romantik beklentilerine cevap alamadığı için depresif psikoz, halüsinasyon, insomni ve diğer stres verici yaşantılar yaşayan üç olgu tartışılmaktadır. Sanal ortamda sevgi açlığı ve duygusal boşluğu doyurma gayretinin, gerçek dünyada bir karşılık bulamadığı olgularda ortaya çıkan ruhsal sorunlar tartışılmaktadır. Sunduğumuz üç olguyla birlikte, bu yeni medya biçimlerinin psikopatolojiye tesir eden iletişim örgüleri çıkabileceğini tartışmış oluyoruz.

This paper explores the impacts of the Internet, social networking sites, and online-relationships on self- definition, perspectives of reality, and mental health in contemporary times. The authors explain how computer- mediated communication seems to be the culmination of the time-space continuum endemic to modernity. The dynamic formation of the Internet sites has provided new ways of interpersonal interaction and communication that have created a highly impactful shift on the time-space continuum. This shift appears to transcend time as it creates a new sense of interpersonal connection in the virtual realm of cyberspace. Relationships that were previously established and sustained primarily through face-to-face interaction have come to be complemented by a social technology that is creating a new genre of interpersonal relationships. The article highlights contradictory views about how the use of the Internet affects intimacy, expands to another area, namely, romantic relationships. By use of social network sites, an increasing number of people are found to have online romantic relationships. Among these Facebook is a medium that brings people together who have shared interests. Three cases describe experiences of persons seeking psychiatric assistance who experienced depressive psychosis, hallucinations, insomnia and other stressful and disorienting experiences after Facebook relationships formed in virtual communities. Attempts to resolve discrepancies related to the emotional void resulting from differences between online virtual satisfaction of needs for love and actual offline absence of the so-called loved one are explored. We are providing three cases where psychopathology might be fostered with these new forms of media.
Facebook aşkları: Depresyon, psikoz ve çevrim-içi romantizm
Keywords: Psikiyatri