Geçmişin izleri Miletos - Çağlar, Şadan (My University, 1996)
﻿ ﻿ Özet Danışman:Prof.Dr.Zafer DOÐAN Sinema - TV Ana Sanat Dalı ÖZET Günümüzdeki Söke ilçesinin (Aydın) Yenihisar İlçesi merkez bucağına bağlı Balat Köyü ' nün 1 Km. Kuzeyinde, Büyük Menderes Irmağının eskiden denize döküldüğü yer kıyısında yeralan Miletos ( Günümüzde kyıdan 9 km. içeridedir.), limanları sayesinde hızla gelişti. İ.Ö. 499 ' da bölgedeki öbür kentlerle birlikte Perslere karşı (i.Ö.494) ayaklanıp, ayaklanma bastırılınca yakılıp yıkıldı. Bütük İskender tarafından bir kuşatmayla alınıp (İ.Ö. 334), Roma Dönemi ' ne kadar önemli bir ticaret merkezi olmayı sürdürdü. Mİlet ' te yapılan kazılarda, Hititler dönemiyle çağdaş bir Mykenai yerleşmesinin yanısıra, Batı Anadolu ' daki tiyatroların en iyi korunmuşlarından biri sayılabilecek bir tiyatro (İ.Ö. IV. Y.y ; Romalılar tarafından genişletilmiştir.) Yunan dünyasının bilinen en büyük agorası olan güney agorası (33.000 m2 ' lik bir alana yayılmıştır), İ.Ö. II. Y.y. ' da yapılan (Roma döneminde onarılmıştır.) Stadion, Faustina Hamamı (İ. S. 161-180), Liman anıtının parçaları ( en üstünde yeralan 7,5 m. yüksekliğinde, 3 ayaklı kazan bugün Berlin müzesindedir.), İ.Ö. 175-164 arasından kalma Buleterian, Serapis Tapmağı (Frizleri Milet Müzesinde ' dir. ) v.b. birçok anıt ortaya çıkarılmıştır.
Keywords: Anadolu Medeniyetleri; Film