Almanya ve Türkiye’ deki Türk lise öğrencilerinin ahlaki yargı yeteneklerinin karşılaştırılması - Çiftçi, Nermin (My University, 2001)
Bu araştırmada Almanya ve Türkiye'deki Türk lise öğrencilerinin ahlakî yargı yeteneklerini etkileyen faktörler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca iki farklı kültür içinde yetişmiş olan öğrencilerin ahlakî yargı yetenekleri ve ahlakî atmosfer olarak okullarını nasıl algıladıkları karşılaştırılmıştır. Veriler Georg Lind'in Ahlakî Yargı Testi (MUT, 1977) ve Ahlakî Atmosfer Ölçeği (MAF, Lind 1986), ve ayrıca araştırmacının geliştirdiği sosyo-demografik özellikleri inceleyen anket ile toplanmıştır. Önce, kullanılan Ahlakî Yargı Testi'nin Türkçe Versiyonunun geçerliliği sağlanmıştır. Araştırmaya Hamburg, Bursa and Istanbul'daki çeşitli liselerde okuyan 15-19 yaşlarındaki 401 öğrenci katılmıştır. Veriler Binary Lojistik Regresyon analizi ve t-Test testi ile analiz edilmiştir. Ahlakî Yargı Yeteneğine olan etkileri incelenen değişkenler: cinsiyet, yaş, kültür, gidilen okulun türü, kardeş sayısı, mezhep, evde din hakkında konuşulma sıklığı, başka din ve mezheplerden kişilerle arkadaşlık etmek isteği, ailenin islam dininin emirlerine uymaya zorlaması, ailenin başka din ve mezheplerden kişilerle arkadaşlığa izin verip vermemesi. Yukarıdaki faktörler arasından ailenin islam dininin emirlerine uymaya zorlaması ahlakî yargı yeteneğini negatif etkileyen bir faktör olarak tespit edilmiştir (OR= 2.52; CI % 95= 1.19 - 5.36; p<0.05). İki grup karşılaştırıldığında ailenin islam dinin emirlerine uymaya zorlaması, Türkiye'deki öğrenciler için 2.55'lik bir risk oranına sahipken bu oran Almanya'daki öğrenciler için 10.67'dir (OR= 10.67; CI % 95= 1.05 - 91.18; p<0.05). İki grubun ahlakî yargı puanları karşılaştırıldığında Almanya'daki öğrenciler lehine; kız ve erkek öğrencilerin puanları karşılaştırıldığında ise erkek öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: Ahlakî Yargı Yeteneği, Ahlakî Yargı Yeteneğinin Gelişimi, Ahlak Gelişimi ve Eğitimi, Dini Baskı ve Ahlakî Yargı Gelişimi, Kültür ve Ahlak Gelişimi, Adil Okul Cemaati, Georg Lind'in Ahlakî Yargı Testi (MUT), Ahlakî Atmosfer Ölçeği (MAF), Lawrence Kohlberg'in Bilişsel Ahlak Gelişimi Teorisi, Okulun Ahlakî Atmosferi, Almanya'daki Türk Lise Öğrencileri, Demokrasi ve Ahlak, Lawrence Kohlberg, Georg Lind.

A comparision of Turkish High School Students moral judgement abilities in Germany and Turkey The present comparative study examines factors affecting Turkish students moral judgment abilities and how these students perceive the moral atmosphere in their schools and what topics they want to discuss with their teachers. The study was carried out with subjects from different High Schools in Germany and Turkey. The data were collected by applying the Moral Judgment Test by G. Lind (MUT, 1977) and the Questionnaire of Moral Atmosphere (MAF, Lind 1986), and another questionnaire on sociodemographic characteristics and adherence to religious principles designed by the author of the present study. The validity of the Turkish Version of the Moral Judgment Test had been confirmed in previous research. The total number of subject was N=401 students (222 girls, 179 boys) studying in Hamburg, Bursa and Istanbul between the ages of 15-19. Statistical analyses were done using t-Test and binary logistic regression analysis. The factors affecting moral judgment include: sex, age, culture, the type of school, religious denomination, the frequency of discussion of religious topics at home, the desire to have friends of different religious denomination, the pressure by the students' parents to make their children obey islamic rules and the permission to have friends of a different religious denomination. Among these factors the pressure by the student's parents to make their children obey islamic rules was found to have negative effect on moral judgment (OR= 2.52; CI % 95= 1.19 - 5.36; p<0.05). Subjects living in Germany experienced a heavier pressure by their parents to follow islamic rules (OR= 10.67; CI % 95= 1.05 - 91.18; p<0.05), however their mean score on the Moral Judgment Test was significantly higher than in the subjects from Turkey. Key Words: Moral judgement ability, the development of moral judgement ability, moral development and moral education, religious pressure and the development of moral judgement, culture and moral development, Just Community School, the Moral Judgment Test (MUT) and the Questionnaire of Moral Atmosphere (MAF) by G. Lind, cognitive-developmental theory of Lawrence Kohlberg, moral atmosphere of the school, Turkish high school students in Germany, democracy and moral, Lawrence Kohlberg, Georg Lind.
Keywords: AHLAKİ EĞİTİM; ÖĞRENCİLER-LİSE