Kurumsal Uygulama Entegrasyonu - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Enformasyon teknolojilerinin hızlı gelişimi doğrultusunda, işletmeler rekabet avantajı sağlayabilmek amacıyla enformasyon sistem ve uygulamalan konusundaki yatırımlarını hızlandırmışlardır. İşletmeler, işletme içi fonksiyonlar arasında entegrasyonu sağlamak için lajrumsal kaynak planlama sistemlerini (enterprise resource planning-ERP) son yıllarda tercih etmektedirler. Ancak teknolojinin de gelişen imkanlanyla bir süre sonra işletme dışındaki tedarikçi, müşteri, finans kuruluşlan ve devlet gibi paydaşların işletme ile entegrasyonu gerekli hale gelmiştir. Bu noktada uygulamalar arası altyapı fârkhlıldan nedeniyle ERP sistemleri yetersiz kalmıştır. Son zamanlarda finansal ve yönetimsel nedenlerden dolayı artan şirket birleşmeleri ve satnalmaları, e-iş (business-to-business, B2B) ve e-ticaret (e-commerce, B2Q uygulamalan da farklı enformasyon altyapılarının birlikte kdlanılması gerekliliğini doğurmuştur. Bu problemlere çözüm olarak geliştirilen kurumsal uygulama entegrasyonu (enterprise application integration-EAI) yaklaşımı farklı sistemleri bağımsız bir platform üzerinden eşleştirme ve bu sayede altyapıdan bağımsız olarak veri ve enformasyon paylaşımı imkanı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, EAI yaklaşımının gelişimini, ERP ile olan farklılıklarını, uygulama metot ve süreci ile EAI projelerindeki avantaj ve riskleri açıldarnaktır. EAI konusunda yapılacak akademik çalışmalara ve işletmelerdeki EAI proje yöneticilerine ve çalışanlarına yardıma olacak bilgi ve öneriler sunulması hedeflenmektedir.

The development in information technologies link the companies to invest more in information systems and applications to gain competitive advantage. Companies prefer ERP systems to integrate their internal business functions. Nevertheless the development of technology results the need to integrate other stakeholders to Ihe companies; customers, suppliers, financial and governmental institutions. ERP systems show inefficiencies at this point because of the infrastnicture differences. In recent years according to financial and organizational strategic decisions more joint ventures and company buying? happened in all over the world, e-business (B2B) and e-commerce (B2Q applications are widely used, both of them generate the need of using different information systems together. As a solution Ihe enterprise application integration (EAI) approach is created to realize the mapping of different applications on an independent platform. This ensure the sharing of data and information in different infrastructures without any problem. The objective of this article is to report the development of EAI approach, differences to ERP, implementation methods and process, advantages and risks in EAI projects. This article would also assist the researchers andprovide recommendations to EAI project managers or workers. Keywords: Enterprise Integration, Enterprise Application Integration (EAI), Integration Strategies
Enterprise Application Integration (EAI)