Yılan hikayesi ekseninde özne ve temsil - Duran, Ayşe Uluçay (My University, 2025)
Eser metninde, öznenin resimdeki temsiline odaklanılmış; özneye ilişkin belirgin kavramların resimlerdeki sezgisel karşılıkları araştırılırken Lacan’ın özne kuramı başta olmak üzere; Bourdieu’nün habitus kavramı ve Judith Butler’ın toplumsal cinsiyet teorisi gibi çeşitli düşünsel çerçevelerden yararlanılmıştır. Metinde, asıl odak noktası olan “Yılan Hikayesi” başlıklı çalışmaya geçmeden önce, sanatçının üretim pratiğini oluşturan izlek bir diyagram gibi çözümlenmiştir. Bu bağlamda, resimlerde sıklıkla karşılaşılan kadın figürleri psikanalitik bir bakış açısıyla ele alınırken; aynı zamanda kendilik inşası, sosyolojik bir perspektifle ve güncel feminist tartışmalar ışığında değerlendirilmiştir. Son bölümde ise, kadın öznenin mitsel kökenleri incelenmiş; mitlerin özne kurucu imgeleri analiz edilmiştir. Çalışmada, öznenin ne olduğuna dair kesin bir tanım sunmak yerine, özneye ressamca bir bakışın belirli kavramlar ekseninde yorumlanması amaçlanmıştır.

The text of the work focuses on the representation of the subject in painting; while exploring the intuitive counterparts of key concepts related to subjectivity within the artworks, it draws upon various theoretical frameworks such as Lacan’s theory of the subject, Bourdieu’s concept of habitus, and Judith Butler’s theory of gender. Before approaching the main focal point of the study, the painting titled Endless Story, the conceptual trajectory shaping the artist’s practice is examined like a diagram. In this context, the recurring female figures in the works are addressed through a psychoanalytic lens, while also being interpreted from a sociological perspective and in light of contemporary feminist debates. In the final section, the mythic origins of the female subject are investigated, and the subject-constructing imagery of myths is analyzed. Rather than offering a definitive definition of the subject, the study aims to present a painterly reading of subjectivity through specific conceptual axes.
Subject and representation on the axis of the endless story
Keywords: Art painting; Bakış; Beden; Body; Discourse; Feminism; Feminizm; Gaze; Özne; Resim sanatı; Söylem; Subject