The role of human resources information systems in manpower planning and a case study in a consulting company - Gölsel, Esra (My University, 2010)
İNSAN KAYNAKLARI BİLGİ SİSTEMLERİ ÖZET Bu çalışma, insan kaynakları bilgi sistemi ve insan kaynakları bilgi sisteminin işgücü planlamasında kullanımını incelemektedir. Günümüzde, insan kaynakları bilgi sistemi ile ilgili teorik ve uygulamalı birçok araştırma yürütülmekle birlikte, şirketlerin bu konu ile yeterince ilgilenmedikleri görülmektedir. Öte yanda, günümüz organizasyonları bilgiye gitgide daha fazla dayalı hale gelmekte, insan kaynaklarında yönetici ve çalışanların değerlendirilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada elde edebilen bilgilerin tam, doğru ve zamanında elde edilmiş olması da önem kazanmaktadır. Zira efektif ve gelişmiş bir insan kaynakları bilgi sisteminin kurulabilmesi ve yönetilebilmesi ancak tam ve doğru bilginin elde edilmesiyle mümkün olabilecektir. Bilginin zamanında elde edilmesi de önemlidir, çünkü zamanı geçmiş bir bilgiyi insan kaynakları yönetiminin kullanması mümkün olmayacaktır. İnsan kaynakları bilgi sisteminin kullanımı, organizasyonlara insan kaynakları yönetiminde pek çok faydalar sağlamaktadır. İnsan kaynakları bilgi sistemi sayesinde işletmelerin insan kaynakları doğru zamanda, doğru pozisyonda, doğru kişiyi işe almış olmakta, işe alımlarda hatalar azalmaktadır. İşletmeler insan kaynakları bilgi sistemi üzerinde kurdukları işgücü planlama sistemiyle, işletmelerindeki değişimi etkili yönetebilmekte, gelişmiş insan kaynakları fonksiyonları oluşturabilmekte, örgütsel ve bireysel sonuçlarda arzulanan yere daha az hatayla varılabilmektedir.

This thesis examines human resources information system and the use of human resources information system in manpower planning. Nowadays, although carried out many theoretical and practical researches related with human resources information system, it’s seen that firms are not interested enough with this subject On the other hand, nowadays organizations’ become gradually more information-based and to evaluation of managers and workers towards human resources there are needs to more information. In this point, it is important to to acquire true and precise information at exact right time. Because establishing and managing effective and developed an human resources information system, only will be possible with acquiring precise and true information. Acquiring information at the right time is also important, because for human resources management it is not possible to use expired information. Using human resources information systems provides great many benefits to organizations for human resources management. By human resources information system, the selections of organizations’ human resources have been made at the right time, right position and right person and the faults during selections are decreasing. With manpower planning system, organizations established over human resources information systems, organizations can manage their changes effective, can constitute developed human resources functions and can arrive required statuses with fewer errors on organizational and personal results
Keywords: Enformasyon Sistemleri; İnsan Kaynakları Yönetimi; Performans Yönetimi; Planlama