3B yazıcı teknoloji ile yanıkların tedavisi için yara örtüsü üretimi - İzgördü, Muhammet Sefa (My University, 2022)
Günümüzde doku mühendisliği çalışmaları her geçen gün artmaktadır. Doku mühendisliği alanında yeni bir etki yaratan bu çalışmanın amacı, cilt mekanizmasının işlevini mekanik ve biyolojik olarak taklit edebilen üç boyutlu yara örtüleri üretmektir. İşlem sırasında matris polimeri olarak poli (vinil alkol) (PVA) kullanılmış ve aljinik asit sodyum tuzu (SA), Jelatin-Metakriloil (GelMA) ve farklı miktarlarda Gentamisin Sülfat (GS) matriks oluşturmak için yapılara ayrı ayrı entegre edilmiştir. Termal, mekanik, morfolojik, kimyasal özellikler ve biyouyumluluk davranışları detaylı olarak değerlendirildi. Mekanik test sonuçları, 15 mg GS ile PVA (%13 hacim/ ağırlık)-SA (% 2 hacim/ ağırlık)- GelMA %0.25 hacim/ ağırlık) yara örtüsünün yaklaşık 12.5 MPa ile en yüksek gerilme mukavemetini gösterdiğini göstermiştir. Termal karakterizasyon sonuçlarına göre, tüm yara örtüleri 220°C civarında benzer erime sıcaklığına sahipti. Yara örtüsünün biyouyumluluk özellikleri mitokondriyal dehidrojenaz aktivitesi ile test edildi ve in vitro çalışmalar, 20 mg GS ile PVA (%13 hacim/ ağırlık) -SA (%2 hacim/ ağırlık)- GelMA %0.25 hacim/ ağırlık) kompozit yapının, fibroblast hücre hattı ile kültürlendikten sonra, diğer yapılara göre daha fazla hücre canlılığına sahip olduğunu gösterdi.

Nowadays, tissue engineering studies are increasing day by day. The aim of this study, which has a new impact on field of tissue engineering, is to produce three-dimensional wound dressings that can mimic the function of the skin mechanism mechanically and biologically. During the process, poly (vinyl alcohol) (PVA) was used as a matrix polymer and alginic acid sodium salt (SA), Gelatin-Methacryloyl (GelMA) and different amounts of Gentamicin Sulphate (GS) were integrated separately with the matrix to build the constructs respectively. Thermal, mechanic, morphological, chemical features and biocompatibility behaviors were evaluated in detail. Mechanical test results demonstrated that wound dressing of PVA (13% w/ v) -SA (2% w/ v)- GelMA 0.25% w/ v) with 15 mg GS displayed the highest strain strength of around 12.5 MPa. According to thermal characterization results, all wound dressing had similar melting temperature around 220°C. Biocompatibility properties of the wound dressing were tested by mitochondrial dehydrogenase activity, and in vitro studies showed that the of PVA (13% w/ v) -SA(2% w/ v)- GelMA 0.25% w/ v) with 20 mg GS composite construct had more cell viability than the other constructs by making use of the fibroblast cell line.
Keywords: 3 Boyutlu yazıcı; 3D printing; burn treatment; Engineering; Metallurgy; Metalurji; Mühendislik; PVA-SA-GelMA; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Three-dimensional printing; Tissue engineering applications; Üç boyutlu baskı; yanık tedavisi Wound dressing; Yara örtüleri