Çalışma yaşamında stresin iş tatmini üzerindeki etkisi ve bir araştırma - Arslan, Müjde (My University, 2010)
Stres, İş Tatmini ÖZET ÇALIŞMA YAŞAMINDA STRESİN İŞ TATMİNİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmanın amacı, örgütsel stres kaynakları ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemektir. Örgütsel stres kaynaklarının ve iş tatminsizliğinin sebep olduğu olumsuz sonuçlar benzerlikler göstermekte ve bu sonuçlar örgütlerin ciddi problemler yaşamasına neden olmaktadır. Bu çalışma iş tatminsizliği sebeplerinin ve örgütsel stres kaynaklarının incelenmesi ile bu olumsuz sonuçların oluşmasının önlenmesi bakımından katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Toplam 136 banka çalışanın katıldığı çalışmaya ilişkin olarak yapılan araştırmada örgütsel stres kaynakları; örgütsel politikalardan kaynaklanan stres, örgütsel yapıdan kaynaklanan stres, işin yapısı ile ilgili stres ve kişiler arası ilişkilerden kaynaklanan stres olmak üzere dört boyutta incelenmektedir. Çalışanların iş tatmini ise işin çevresinden kaynaklanan iş tatmini “dışsal iş tatmini” ve işin içeriğinden kaynaklanan iş tatmini “içsel iş tatmini” olmak üzere iki boyutta ele alınmaktadır. Araştırmada çalışanların örgütsel stres düzeylerinin boyutlar itibariyle birbirine benzer düzeyde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte çalışanların göreceli olarak en fazla örgüt politikasından kaynaklanan nedenlerle stres yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılanların genel iş tatmini düzeyleri incelendiğinde, orta düzeyde tatmin duydukları görülmüştür. Bununla birlikte, araştırmaya katılanlar işin içeriğinden, işin çevresine göre daha fazla tatmin duymaktadırlar. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre iş tatmini, örgütsel stresin, işin yapısı ve örgüt politikası ile ilgili stres boyutları ile anlamlı düzeyde ilişkilidir ve söz konusu ilişki hem işin çevresinden kaynaklanan iş tatmini boyutu hem de işin içeriğinden kaynaklanan iş tatmini boyutu için negatif yöndedir. Stress, Job Satisfaction.

EFFECT OF THE STRESS ON JOB SATISFACTION IN WORKING LIFE AND A RESEARCH The purpose of this study is to examine the relationship between the sources of organizational stress and job satisfaction. The negative results of the organizational stress sources and job dissatisfaction have similar features and these results lead the organizations to experience serious problems. This study intends to prevent these negative results by examining the reasons of the job dissatisfaction and organizational stress sources. ln the research that have been carried out as regards the study in which participated in total 136 bank employees, the organizational stress sources are being examined in four categories as follows: the stress resulting from organizational politics, the stress resulting from organizational structure, the stress related to the structure of job and the stress resulting from the interpersonal relationships. The job satisfaction of the employees are also taken up in two dimensions as the job satisfaction caused by the business environment “ external job satisfaction ” and the job satisfaction caused by the content of the job “ internal job satisfaction ” . ln the research it has been observed that organizational stress levels of the employees are at similar levels with each other in terms of dimensions. However, it’s been understood that the employees relatively exprience stress caused mostly by the policy of the organization. When examined the overall job satisfaction of the research participants, it has been observed that they are moderately satisfied. However, the research participants are more satisfied by the content of the job than the environment of the job. According to the results obtained from the research, the job satisfaction is significantly connected with the stress dimensions related to the organizatonal stress, the structure of the job and the policy of the organization and this relationship is in the negative direction both for the dimension of job satisfaction resulting from the environment of the job and the dimension of job satisfaction resulting from the content of the job.
Keywords: Çalışma Hayatı; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini; Stres