Üç farklı ölçü maddesinde dezenfeksiyon sonrası görülen boyutsal değişikliğin 3-D ölçümü - Akkaya, Akkan (My University, 2002)
Diş hekimi, yardımcı personel ve teknisyen hastanın kanında ve tükürüğünde bulunan pekçok farklı tipteki mikroorganizma ile karşı karşıyadır. Bu mikroorganizmalar başlıca grip, pönomoni, viral hepatit, tüberküloz ve AIDS'e neden olabilirler. Kontamine ölçü maddelerinden dökülen alçı modellerinin hasta ve yardımcı personel arasında çarpraz enfeksiyona neden olabilecek bir ortam yarattıkları araştırmacılar tarafından gösterilmiştir. Diş hekimi teknisyen ve hasta arasında olabilecek çarpraz enfeksiyonun önlenebilmesi için alınan ölçülerin alçı dökülmeden dezenfekte edilmeleri gereklidir. Dezenfeksiyon işlemi esnasında ölçü maddesinin özelliklerini kaybetmemesi istenir. Bu özellikler; boyutsal stabilite, yüzey netliği, ıslanabilirliktir. Bu çalışmanın amacı bir ilave reaksiyonlu silikon (Panasil), bir kondansasyon silikon (Speedex) ve bir irreversible hidrokolloid (Alginoplast) ölçü maddesinin gluteraldehit içerikli iki dezenfeksiyon solüsyonu (MD 520, Sterigum) ve kontrol amacı ile distile su içerisinde 10 ve 60 dakika daldırma dezenfeksiyonu sonrasındaki boyutsal değişikliklerini üç boyutlu olarak ölçmektir. Bu amaçla hazırlanan ve soğuk akrilikten yapılmış maksiller dişsiz ark üzerinde kaninler ve ikinci molar dişler bölgesine silindirik yuvalar açılıp bu yuvalar içerisine özel andırkatlara sahip silindirik pinler yerleştirilip bu pinler üzerinden özel olarak hazırlanmış ölçü kaşıkları ile ölçü alındı. Ölçüler üzerinde kalan pinler sırasıyla A, B, C, D ve bunların yükseklikleri ise Z1, Z2, Z3 ve Z4 olarak kodlandı. 3 boyutlu koordinat ölçüm cihazı kullanılarak pinler arasındaki mesafeler ve pinlerin yükseklikleri ölçüldükten sonra ölçü maddeleri dezenfeksiyon solüsyonları ve distile su içerisinde 10 ve 60 dakika bekletildi ve ölçümler tekrarlandı. Böylece ölçü maddelerinin boyutsal stabilite farkları yüzde (%) cinsinden hesaplandı. İlave reaksiyonlu ölçü maddesi en stabil ölçü maddesi olarak %0.011-0.033 arası büzülme göstermiştir. Üç ölçü maddesinin boyutsal değişikliğide klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde bulunmuştur. Dezenfeksiyon solüsyonları arasında boyutsal stabilitede yönünden belirgin bir farklılık görülmemiştir

THREE DIMENSIONAL INVESTIGATION OF DIMENSIONAL STABILITY OF THREE DIFFERENT IMPRESSION MATERIALS AFTER DISINFECTION In a daily dental practice dentist, dental staff and technician are exposed to wide variety of microorganisms found in the patients blood and saliva. These microorganisms can cause infectious diseases such as common cold, pnemonia, viral hepatititis, tuberculosis and acquired immune deficiency syndrome (AIDS). Casts made of dental stone poured against contaminated impressions may be a medium for cross contamination. To prevent cross contamination among dentist, patient and technician impressions should be disinfected before pouring dental stone. However disinfection procedure should not alter properties of impression materials which are; dimensional stability, surface roughness and wettability. The aim of this study is to measure 3-D stability of three impression materials; A polyvinylsiloxane (Panasil), a condensation silicone (Speedex) and an irreversible hydrocolloid (Alginoplast), after immersing them in two glutaraldehyde based disinfection solutions; MD 520 and Sterigum and distilled water as a control for 10 and 60 minutes. An edentulous maxillary model made of autopolymerized acrylic resin is used as a master model . 4 cylinderical holes are dirilled in to the canine and maxillary second molar regions and specially designed cylinderical pins are inserted. Custom trays are fabricated over the master model and pins are picked up in the impressions. Pins are coded as A, B, C and D and their heights as Z1, Z2, Z3 and Z4 respectively. Using 3-D coordinate measurment device the distances between pins and the height of each pin is measured. Then all impressions are immersed in to the disinfection solutions and distilled water for 10 and 60 minutes and measurements are repeated. The relative dimensional changes calculated as percentage (%). Measurements revealed that polyvinil siloxane (Panasil) was the most stable impression material and showed %0.011-0.033 shrinkage. Dimensional stability of three impression materials are clinically acceptable. No significant differences is present between the two disinfection solutions in terms of their effect on the dimensional stability of impression materials.
Keywords: Cerrahi; Diş hekimliği; Diş Hekimliği-protetik Tedavi; prostetik diş hekimliği; Prostodontik (takma ve yapay diş bilgisi) diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri