Taşınır rehninin paraya çevrilmesi ve bu takipte sıra cetveli ile rehin alacaklısının korunması - Narmış, Burçin (My University, 2022)
Uygulamada alacak borç ilişkisi tesis edilirken teminat verilmesi çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu kapsamda, finansman sağlama ihtiyacında olan tüketici, tacir, çiftçi ya da esnaf, taşınır ya da taşınmaz mallarını teminat göstermek suretiyle kredi kullanabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, taşınır malların rehin verilmesi suretiyle tesis edilen sözleşmeden kaynaklı borcun ödenmemesi üzerine taşınır rehninin paraya çevrilmesi ve bu takipte rehin alacaklısının korunması incelenmiştir. Çalışma, giriş ve sonuç kısımları hariç üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, rehin ve taşınır kavramları ile taşınır rehni çeşitleri 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve farklı yasal düzenlemeler açısından incelenmiştir. Ayrıca, taşınır rehninin genel ilkeleri açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, “önce rehne müracaat kuralı ve istisnaları” açıklandıktan sonra, taşınır rehninin paraya çevrilmesi yoluyla takibin tarafları ile taşınır rehninin paraya çevrilmesi yöntemleri incelenmiştir. Ayrıca, rehinli taşınırın haciz alacaklıları tarafından haczedilmesi halinde çıkabilecek sorunlar ve rehin alacaklısının hukuki durumu farklı yönleriyle ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, satış bedelinin paylaştırılması ile sıra cetveli hükümlerine değinilmiş ve rehinli alacağın varlığı halinde İİK md. 140’da hüküm altına alınan sıra cetvelinin düzenlenmesinin zorunlu olup olmadığı hususu değişik açılardan tartışılmıştır.

In practice, it is very common providing collateral while establishing a credit-debt relationship. In this context, consumers, merchants, farmers or tradesmen who need financing, can obtain loans by providing their movable or immovable property as collateral. Within the scope of this study, liquidation of pledged movable in the case of non-payment of the debt arising from the contract established by the pledge of movable properties and the protection of the pledge creditor in this legal procedure, has been analysed. The study consists of 3 parts, excluding the introduction and conclusion parts. İn the first part of the study, concepts of pledge and movable and types of movable pledge have been analysed with regard to the Turkish Civil Code numbered 4721 and different regulations. Also, generel principles of movable pledge have been explained. İn the second part of the study, after explaining “Obligation of Primary Application To The Pledge and the exceptions thereof”, the parties of liquidation of pledged movable and enforcement proceedings of liquidation of pledged movable have been analysed. And also, the problems that may arise in the event that the attachment implemented on pledged moveble by other creditors and in this case the legal status of the Pledgee creditor have been discussed in different aspects. İn the third part of the study, distribution of the sales price and provisions of the order list have been discussed and if there is pledged monetary claims, is it an obligation to make the order list which stated under Article 140 of the Law of Enforcement and Bankruptcy, have been discussed in different aspects.
Keywords: Civil law; liquidation of pledged movable; Özel Hukuk; pledge creditor; Rehin Alacaklısı; Sıra Cetveli; Taşınır Rehni; Taşınır Rehninin Paraya Çevrilmesi Movable pledge; the order list