Milletlerarası tahkim kanunu kapsamında cereyan eden tahkim usulü - Aydoğan, Aykut (My University, 2002)
Bu çalışmada, gerek bireyle birey arasında gerekse de bireyle devletler arasındaki uluslararası ticarette, artık ihtilafların çözümünde mutad yol haline gelmiş olan tahkim müessesesi, milletlerarası boyutuyla beraber incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ağırlıklı kısmını, tezin de başlığı olan Milletlerarası Tahkim Kanunu Kapsamında Cereyan Eden Tahkim Usulü oluşturmaktadır. Milletlerarası Tahkim Kanunu ile ilgili incelemeye geçilmeden evvel, genel olarak tahkim ve milletlerarası tahkim kavramları, tarihçeleri ve hukuki nitelikleri ile birlikte incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken fark edilmiştir ki, bir dönem Türk hukuk camiasında, tahkimin ve milletlerarası tahkimin hukuki niteliği ile ilgili, yoğun tartışmalar meydana gelmiştir. Ancak, yabancı hakem kararının tenfizi ile ilgili düzenlemeler yapıldıktan sonra, bu tartışmalar güncelliğini büyük ölçüde kaybetmiştir. Genel olarak, yukarıda belirtilen şekilde inceleme yapıldıktan sonra, Milletlerarası Tahkim Kanunu'ndan evvel Türk hukukunda milletlerarası tahkime kaynaklık eden düzenlemeler üzerinde ayrıntısına girilmeden durulmuştur. Daha sonra tezin asıl konusu olan Milletlerarası Tahkim Kanunu uyarınca cereyan eden tahkim usulü incelenmeye başlanmıştır. Bu kısımda, kanunun uygulama alanı ve uygulama alanının büyük ölçüde etkileyen yabancılık unsuru üzerinde mümkün olduğunca geniş bir biçimde durulmaya çalışılmıştır. Zira, kanun hakkındaki en önemli tartışmaların bu alanda meydana geldiği görülmüştür. Daha sonra, kanun çerçevesinde, tahkim anlaşması, hakem veya hakem kurulunun teşkili ve görevinin sona ermesi, tahkime uygulanacak olan usul hukuku ve esasa uygulanacak olan hukuk, hakemlerin karar verme usulü, yazılı bildirimlerin yapılması, karara karşı başvurulabilecek olan kanun yolları gibi usuli meseleler incelenmiştir. Çalışmanın sonunda da, genel olarak kanun hakkında ve Türkiye'nin milletlerarası tahkim alanındaki durumu ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. In this study, international arbitration, which is the usual method of settling the disputes between individuals or between the indiviuals and governments, has been tried to examine. The main part of the study is the examination of the, arbitration procedure which occurs according to the International Arbitration Law. But before beginning to examine the International Arbitration Law, we examined the concept, history and the legal character of arbitration and international arbitration generally. And during this examination, we noticed that, in the recent years, there had been serious discussions about the legal character of arbitration and international arbitration, but after the arragements about the recognation and the enforcement of the foreing arbitral awards in Turkish law, the discussions lost their actuality. After this examination, the legal sources of international arbitration, before the International Arbitration Law, has been generally examined. And then, the main section of the thesis, the arbitration procedure which occurs according to the International Arbitration Law has been examined. The aplication area and the foreing element in the International Arbitration Law has been examined as deep as possible. Because, the discussions about the law mostly occured on the topics of aplication area and the foreing element. After examining these topics, we have examined, arbitration agreement, the organization of arbitration, the procedure of making written statements, award and the setting award of arbitral award. At the and of the study, we generally told our ideas about the International Arbitration Law and the situation of Turkey in international arbitration.
Keywords: Hukuk; Özel hukuk